M.YAVRUTÜRK... BİR


Açıklama: Bu yılki Giro d'İtalya'nın (İtalya Turu) üçüncü etabında yaşanan trajik kazada Woulter Weylandt hayatını kaybetti. Leopard- Trek takımının yirmiyedi yaşındaki Belçika'lı bisikletçisi Passe del Bocco inişinde,
Kategori: Mehmet YAVRUTÜRK
Eklenme Tarihi: 11 Mayıs 2011
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 19:58
Site: Gazete Tiyatroterapi
URL: http://gazete.tiyatroterapi.com/haber_detay.asp?haberID=207



 
                                    BİR "ZAMANE GLADYATÖRÜNDEN" SON FİNİŞ

     
                          
 

 Bu yılki Giro d'İtalya'nın (İtalya Turu) üçüncü etabında yaşanan trajik kazada Woulter Weylandt hayatını kaybetti. Leopard-Trek takımının yirmiyedi yaşındaki Belçika'lı bisikletçisi Passe del Bocco inişinde, saat de seksen Km.ye yakın bir hızla giderken ,sol pedalı duvara kaptırıp 20/25 mt takla atarak sağ taraftaki kayalara çarptı. Saniyeler sonra yapılan müdahalelere karşın kurtarılamadı.
İlahi bir rastlantımıdır, kozmik bir tezgahmıdır bilinmez,  Weylandt, bu yıl hayatını kaybettiği turun 3. etabının geçen yıl (Quick-Step Takımındayken) kazananıydı. Yine bir başka acı rastlantımıdır, ecelden kaçış yok, kanunumudur bilinmez, aslında Weylandt Giro d'İtalya kadrosunda yoktur. Yerine geldiği Daniela Benatti bir süre önce kaza geçirir, köprücük kemiği kırılır ve kendi yerine Weylandt'ı önerir... Tragedyanın çarkları dönmeye başlamıştır !

     Dördüncü etabın yapıldığı 10 Mayıs günü onun anısına "nötralize" (yarışılmayan, saat tutulmayan) bir geçiş etabı oldu. Bu, 1995 de Fabio Cesertelli' nin ölümünden beri ilk yapılan nötralize geçiş oldu. Etap öncesi bisikletçilerle yapılan röportajlar da çok duygusal anlar yaşandı. Yakın arkadaşlarından biri: "Çok korkusuzdu. Keşke biraz korkusu olsaydı da şimdi aramız da olsaydı" dedi. Bir başkası: "Kanalizasyonda çalışanlar kokuyu duymazlar, bizde çok tehlikeli bir şey yaptığımızı biliyoruz ama hiç aklımıza getirmiyoruz. Çünki, aklımıza getirirsek bisiklete binemeyiz" dedi.


      Yayının sunucusu Caner Eler'in, bütün tragedya yazarlarını çatlatacak, improveze destansı anlatımında belirttiği gibi yaşananlar, sanki Dante'nin kaleminden çıkmış bir İtalyan Tragedyası gibiydi; Eski Devlet Başkanlarının öldüğün de bile inmeyen bayrakların indiği, şamatacı İtalyanların seslerini çıkarmadan alkışlarla katıldığı, geçilen her kasaba ve şehirde çanların çaldığı, rüzgarın saygı duruşuna geçtiği, güneşin böylesine kara bir günde verdiği ışıktan utandığı bir "saygı geçişi".

      İkiyüzotuz Km.lik etabın finişi ise hiçbir Hollywood yönetmenin başaramayacağı ancak hayatın rejisinin insanı darmadağın ettiği bir sahneyle sonlandı; En önde sekiz Leopard-Trek'li ve aralarında Weylandt' ın can dostu Garmin-Célvelo'dan Tylar Farrar yan yana, arkada diğer "zamane gladyatörlerinin" şimdiden efsaneleşen finişi. Finiş noktasındaysa son finişini bir gün önce yapmış, sonsuzluğa pedal bastığı için artık hiç gelmeyecek oğlunun yerine "bütün oğullarını" bekleyen bir baba; Erik Weylandt !

      Korkusuzluğuna yenilen bir "gladyatör", arenanın kumlarında değil İtalya'nın yollarında kaldı. Geride bir anne-babayı çocuksuz, bir hayat arkadaşını eşsiz, dört ay sonra  doğacak bir çocuğu babasız bırakarak!

      Geride kalan yarışçılar yarından itibaren yola devam edecekler. Arkalarında bıraktıkları arkadaşlarını unutmadan, önlerindeki tehlikeleri akıllarına getirmeden.

                                                                                             Mehmet YAVRUTÜRK