BİLİME BİRAZ SAYGI .. İskender GÜRDÖL


Açıklama: “ Futbol oynanıyor oynanmasına da, seyircisiz bu işin tadı çıkmıyor.”
Kategori: Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL
Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2014
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 13:24
Site: Gazete Tiyatroterapi
URL: http://gazete.tiyatroterapi.com/haber_detay.asp?haberID=452



                                       BİLİME BİRAZ SAYGI                  

“ Futbol oynanıyor  oynanmasına da, seyircisiz bu işin tadı çıkmıyor.”

Futbol medyasında son zamanlarda  çok kişinin ağızından bu sözler dökülüp duruyor.

            Verilen cezalar nedeniyle çokça yandaş bulan bu söylem, seyircisiz oynama cezası nispeten  de olsa  halledildikten sonra  da söylem dillendirilir  oldu. Çünkü, tribünler yine de yeterince dolmuyor.

Peki o halde seyirci neden maçlara ilgi göstermiyor ?

Bu konuda bugüne dek acaba bir araştırma yapıldı mı?

Görüyoruz ki;  gerek televizyon ekranlarında, gerekse de gazete köşelerinde bazı insanlar,  kararlamasına, hiç bir istatistiksel veriye dayanmadan bir sürü   laf salatası yapıyor ve bunun üzerine saatlerce konuşabiliyor.   Bu konuşanların çoğuda “ biz futbolun içinden geliyoruz,  bu işten en iyi biz anlarız!.. “diyenler oluyor. Oysa, genellikle  “ spor da üretime “ hiç bir  katkı yapmayanların tartışacak  ve konuşacak bir şeylerinin  de olmadığına inanalardanım.  Şayet, üretime gerçek anlamda bir takım  katkılar sağlansaydı, bugün 21. yüzyılda hala bu gibi ufak tefek sorunlarla uğraşıyor olmazdık.

Bu  sorunların ortadan kaldırılması için; sağlam ve güvenilir bir araştırmalar yapılmalıdır. Hatta bu araştırmalar bugüne kadar yapılmış olmalıydı ki, yukarıda da söylediğim gibi 21. Yüzyılda bunlarla uğraşıp zaman yitirmeseydik..  

Velhasıl, derin,  uzun ve bilime dayalı araştırmalar yapılmadıkça da havanda su dövmekten ileri gidilemiyor. Bu sisteme yönelmedikçe de hep aynı sorunlarla uğraşıp durulacak. Böylece bir adım bile ilerlemek mümkün olmayacak...

Bu arada bu konularda koşulları kısıtlı da olsa bazı üniversiteler   araştırma ve incelemeler yapıyor, ortaya bir takım sonuç ve taporlar çıkarıyor. Üzerine düşeni yapmaya çalışıyor.

Ama iş, sonuçların uygulamaya yansıtılma aşamasına gelince , nedendir bilinmez, sporu yönetenlerin bir çoğu  yan çiziveriyor. Böylece her şey orta yerde kalıveriyor. Bilimin ışığı olmadan aydınlığa varılamayacağını  anlamamız kaçınılmazdır.

Bunun bir an once yaşama geçirilmesi dileğiyle kalın sağlıcakla...


                                                                              
                                                                                                           İskender GÜRDÖL



                                               ..................