NEDİR BU " ARENA " ÇILGINLIĞI İskender Gürdöl


Açıklama: Evet, bu sözcük " ARENA ". Neredeyse nereye yeni bir spor alanı yapılsa bir bakıyorum hop ismi bilmem ne " ...... ARENA " oluveriyor.
Kategori: Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL
Eklenme Tarihi: 23 Temmuz 2015
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 15:08
Site: Gazete Tiyatroterapi
URL: http://gazete.tiyatroterapi.com/haber_detay.asp?haberID=487




NEDİR BU " ARENA " ÇILGINLIĞI             İskender Gürdöl

   Ne güzel " Başarıda Etkin Faktörler  1,2.. " diye tutturmuş gidiyordum. Fakat, uzun süredir kulağımı rahatsız eden bir sözcüğe takılıp  kalıverdim. Bu kez o konuya dokunayım, diğer dizimize devam ederim dedim.
   Evet, bu sözcük " ARENA ".  Neredeyse nereye yeni bir spor alanı yapılsa bir bakıyorum hop ismi bilmem ne " ...... ARENA  " oluveriyor.
   Özellikle dikkat ediyorum, tarihimizin önemli kişi isimleri ve günlerle  anılan spor alanları yıkılıp yeniden yapıldığında ismi bir anda değişip ARENA oluveriyor.
   Bunun neden yapıldığını pek kestiremiyorum ama bir amaca hizmet etme olasılığının yüksek olduğunu da düşünmüyor değilim.
   Ayrıca, Arena denilen; özellikle, insan ve hayvan ölümleriyle bütünleşmiş olan bu kavram kültürümüze ve geçmişimize öyle ters düşüyor ki,  insanın bu sözcüğü kabullenmesi mümkün görünmüyor.
  Evet,  bu sözcük dünyanın pek çok yerinde kullanılıyor diyebilirsiniz. Çok doğal. Çünkü onlar; insanları ve hayvanları birbirlerine kırdırıp izlemekten haz duyan sözde insan guruplarının torunlarıdır. Bunları da " ARENA "  denilen yerlerde yapmaktaydılar. ( Ki,  İspanya da bu günümüzde de devam etmektedir.)
   Bu ismi alıp da  Türkiye de kullanmaya kalkışmak pek hoş durmuyor, kanımca.
   Ha! birde yukarıda özetlediğim konuyu göz ardı edipte  bir sözcükle  " biz Avrupalı olduk " diyeceklerini sananlarda olabilir. Ama, bu aldanmadan öte gidemez. 
   Hem değişen isimlere yazık, hem de kökeni kötü çağrışımlar yapan bir sözcüğü bu kadar içimize sokmak yazık... 
   Kalınsağlıcakla...

Not: " Başarıda Etkin Faktörler " e  devam edeceğiz. Saygıyla duyurulur.



                                                                                     
İskender GÜRDÖL



                                       ...........................................