HAKEMLİK ZOR ZANAAT... İskender GÜRDÖL


Açıklama: Günümüzde futboldaki en bahtsız kişiler kimler...
Kategori: Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL
Eklenme Tarihi: 24 Şubat 2016
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 18:06
Site: Gazete Tiyatroterapi
URL: http://gazete.tiyatroterapi.com/haber_detay.asp?haberID=508



HAKEMLİK  ZOR  ZANAAT …    

                   Bu yazıyı hazırlarken, Pazar günü oynanan  Galatasaray – Trabzonspor maçının hakemlik olayları gündeme bomba gibi düştü . Böylece bizim yazı da güncellik kazanmış oldu.

                  Günümüzde futboldaki  en bahtsız kişiler kimler diye sorsam; hep bir ağızdan “ hakemler    dediğinizi duyar gibiyim . Evet , geçmiş yıllarda “ kara cübbeliler “ diye de adlandırılan bu “ bahtsız bedevi “ gurubu, şimdilerde epeyce renklenmelerine karşın ,     oynatalım  Uğurcuğum  “ sloganıyla iyice yerle bir edilmiş durumdadır. Ne zaman televizyonlar spor programlarına hakem eskilerini alıp , al ileri gel geri muhabbeti ne başladılar işte  o anda hakemlik de yerle yeksan oldu.

                     İnsan oğlu genellikle, insan gurupları karşısında konuşurken veya bir iş yaparken fazlaca heyecanlanır. Bir süre sonra da alışkanlık kazanarak bu tedirginliği üzerinden atar. Hakemlikte böyledir. İlk maçlarda çok heyecanlanır.   Zamanla , bu  törpülenerek  yerini rahatlığın almasını sağlar. Maç biter. Hataların varsa gözlemciler tarafından uyarılırsın. Büyük hatalarsa cezayı beraberinde getirir. Düzeltmek için bir süre dinlenirsin. Böylece ya hatalar azalır ya da yaptığınız iş sonlanır.

                Fakat,  bu gün öyle mi ? Tabi ki hayır. Çünkü, hakemlerin daha  maça çıkarken düşüncelerine;    akşamki spor programlarına malzeme olacak mıyım korkusu girmektedir. Bu korku da beraberinde  panik ve konsantrasyon eksikliğini getirmektedir.  Bu da hata oranlarını artırmakta,  yüzde ellilerin üzerine çıkarmaktadır. Tabi ki oluşan ortam ,  bazı  tv spor programcılarının  ellerini keyifli keyifli ovuşturmalarına olanak tanımaktadır. Çünkü , nemalanmak  için bol bol malzeme çıkmaktadır.

                Buraya kadar her şeye eyvallah da ; peki edilen hakaretlere, linç girişimlerine kadar konuyu uzatmaya ne gerek var? Bir hakem yaptıklarını kasıtlı ve bir yere yarar sağlayacak şekilde yapmıyorsa, o işin kuralları içinde cezalandırılır. Bu da yeterlidir.

Aksi, durumda  ise ; şüphe varsa  o kişi  eldeki belge ve bilgilerle  mahkemelere yollanır. Suçlu bulunursa cezasını kat be kat çeker. Bu nedenle, reyting yapacağız diye  toplumu ,  amiyane tabiriyle,   dolduruşa getirmeye çalışmakta yarar yoktur.  Çünkü ,  bu tür tavırlar toplumsal şiddeti körüklemektedir.  

Tıpkı , tv  dizilerindeki    kan, barut ve gözyaşı  “ sahnelerinin oluşturduğu  gibi…

O gurup,  bu gurup , eş , dost , yakinimdir ( ! ) gibi, söylemlere kulak asmadan herkese hakkınca görev dağıtılabilmesi ve insanların işlerini tam anlamıyla yapabildikleri bir ülkede yaşayabilmek   umuduyla…


                                                                              İskender GÜRDÖL


..........................................................................................................