Banu UÇAR (+1) 07 Ocak 2011, 00:09 Yöneticiye Bildir +1  -1
Öncelikle Levent Bey' e bilimsel, akıcı ve net anlatımı nedeni ile teşekkür ederim. Her bir canlı türünün varlığını sürdürmesi için oksijen, uygun sıcaklık, besin, barınma yerine; türünün devamını-üreme sağlamak için ise yukarıda bahsedilen unsurlara ek olarak sağlıklı bireylere ihtiyacı vardır. Balıklar için çözünmüş oksijen miktarı yaşam ve popülasyonu belirleyen en önemli unsur olmakla birlikte, su kalitesinin de en önemli göstergesidir. Çözünmüş oksijen, sıcaklık ve oksijeni tüketen maddelere (oksitlenebilir maddeler, organik maddeler) bağlıdır. Dolayısı ile atıksu deşarjı, balık ölümleri vb problemler çözünmüş oksijen seviyesinin düşmesine sebep olmaktadır. Deniz, göl vb su ortamlarının korunması amacı ile kirlilik izleme çalışmaları yapılmalı, söz konusu bölgenin kirlilik haritası çıkarıılmalı ve korunaca ortam için hassas sınır değer tespit edilmelidir, tespit edilen sınır değerin üzerinde kirletici içeren atıksuların yada kirleticilerin girişine izin verilmemelidir. Malesef ülkemizde her bir havza için bu çalışma yapılmamıştır, yapılmışsa bile su kirliliği kontrol yönetmeliğinin yaklaşımı yalnızca havza tipi ve atıksu tipine bağlı olarak kontrol parametreleri ve konsantrasyonlarını içermektedir.

Özetle;
1. Sahip oduğumuz su kaynaklarının kirlilik durumu tespiti
2. Mevcut kirlilik alt sınırda değil ise kaynağın korunması için deşarj standartının belirlenmesi gerekir
3. Söz konusu deşarj standartı yönetmelik ile belirlenmeli ve ceza uygulanmalı
4. Kirleticilerin kaynağında azaltılması ve giderilmesi
5. mevcut atıksu arıtma tesislerinin ileri arıtma teknolojileri ilavesi ile çıkış suyu kalitesi artırılması
6. yeni arıtma tesisileri yapılması
7. kaynak sınır değerlerin üzerinde kirleticye sahip ise, kirletici girişinin engellenmesi, mevcut kaynağın temzilenmesi gerekmektedir.

Saygılarımla,

Banu UÇAR
Çevre Yüksek Mühendisi
Sadi Yediyıldız (+2) 06 Ocak 2011, 16:55 Yöneticiye Bildir +1  -1
Merhaba ben bu yazıdan balığın boyunu bırak., onun yaşam alanını mahvediyoruz önce ona bakalım.. ı anlıyorum. Eğer böyle ise ki gerçekten böyle olduğunu da düşünüyorum Bizim; yani bizim adımıza yerel yönetimlerin yaptığı kanalizasyon kuşaklama kabaca   ..ku toplayıp toptan denize boşaltmak işimidir.
İki talebim var....
-Birincisi Levent Beye, Anlattıklarınızdan çok şey anladım bir nokta kaldı . Boğazda eskiden büyük balıkçı motoru görmezdik şimdi neden her yerde balık tutuyorlar. Bu sizin konunuz dahilindeyse bana açıklayabilirmisiniz..
-İkincisi, lütfen okuyucular arasından bir çevremühendisi bu konuya dahil olup birşeyler söylesin.