Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

KIŞ SPORLARINDA BRANŞLAR ı... CURLİNG

KIŞ SPORLARINDA BRANŞLAR ı... CURLİNG

Tarih 28 Ocak 2011, 18:45 Editör

Bu günlerde seyrediyoruz bari biraz bilgi paylaşalım ... Curling sporu bizde pek bilinmemekle birlikte, yüzyıllardır oynanamaktadır. İskoçya`,da bir bataklıkta bulunan kalıntılar ve aynı bölgede bulunan 1200 taş bu sporun yapıldığının kanıtıdır...

                                                CURLİNG

                                     

        

                                  DÜNYADA CURLİNG

Curling sporu bizde pek bilinmemekle birlikte, yüzyıllardır oynanamaktadır. İskoçya`,da bir bataklıkta bulunan kalıntılar ve aynı bölgede bulunan 1200 taş bu sporun yapıldığının kanıtıdır.Perth`de (İskoçya), The Stirling Stone (Yürüyen Taş) yazısı ve 1511 tarihini taşıyan bir taşıyan bir taş sergilenmektedir.Tüm kalıntılar birlikte değerlendirildiğinde ,Curling`in 1500`lü yıllara kadar uzanan bir tarihi olduğu ortaya çıkmaktadır.Daha çok İskoçya`da oynanan curling, Pieter Bruegel`in 16.yüzyıldaki bir tablosundan anlaşıldığı üzere Hollanda`da oynanadığı görülmektedir.Günümüzde İskoçya dışında Kanada,ABD,İngiltere,İsveç,İsviçre ve Fransa`da düzenli bir biçimde curling karşılaşmaları yapılmaktadır.Bu spor dalı ile ilgili olarak bilinen ilk kulüp 1738`de Dunfeline`de kurulmuştur.1838 yılında da ilk uluslararası federasyonun temeli atılmıştır.

OYUN ALANI

Curling, 42m uzunluğunda,4.3 m genişliğinde ”rink” adı verilen buz alanı üzerinde oynanır. Buz üzerine çizilmiş hedefler, disk şeklindeki halkalardan oluşıp ”ev” adını alır.Evlerin çapı 3,66 m`dir.Birbirlerinden 34.7 m uzaklıkta bulunan evlerin oyun hattı ”hog”dan uzaklığı ise 6.4 m`dir.

KULLANILAN MALZEMELER

Curling oyununun ana malzemesini, buz üzerinde kaydırılarak hedefe ulaştırılmaya çalışılan taşlar oluşturur. Ortalama ağırlıkları 18.1 kg olan taşların, azami ağırlıkları 19.958 kg`dir.Dış çevresi en fazla 91.4 cm olan curling taşlarının yüksekliği ortalama 11.4 cm`dir.Taşların kenarlarında yönetilebilmesi için ,demirden halkalar bulunur.Curling taşı, yalnızca İskoçya`nın Craig Adası`nda bulunan, deniz seviyesinin altındaki özel bir taştan yapılır.

Curlingde oyun alanını süpürmek çok önemlidir. Bu sayede taş iki-üç metre daha kaydırılır ve yolundan ayrılmaz. Aynı zamanda süpürme işleminin takım morali üzerinde de olumlu bir etkisi vardır. Bu şekilde, takımın her ferdi, oyununun başarısına katkıda bulunduğunu hisseder. Malzeme açısından, oyuncunun doğru süpürgeyi seçmesi oldukça önemlidir. Kanada Süpürgesi, oyunun spor yönünü ortaya çıkartır ve seyirciler için ilginçtir. Fakat imal edildiği çalı samanı çabuk aşınmaktadır. İskoç Süpürgesi daha ekonomik ve daha etkilidir; çünkü buzla sürekli temas halindedir ve her şeyden önce daha az ses çıkartmaktadır. Bu sporda şahsi malzeme olarak genelde bir çift uygun ayakkabı ve bir çift eldiven yeterlidir. Ayrıca kıyafet olarak kulübün forması ile curling taşları ve süpürgeleri eklenebilir.

KURALLAR

Curling karşılaşmaları, dörder kişilik iki takım arasında yapılır.

”Skip” adı verilen takım kaptanı, genelde takımın son adamı olarak oynar; fakat bu zorunlu değildir. İkinci skip 3. pozisyonda oynar ve skip oynarken onu temsil eder.2 numaralı oyuncu 2. pozisyonda oynar. 1 numaralı ”lead” oyuncusu oyunu açar.

Oyuncular, 42 metrelik pist üzerinde 19 kg`lik taşı kaydırarak, çember şeklindeki hedeflere ulaştırmaya çalışırlar. Çemberden 6.4 m öndeki oyun hattına (hog) ulaşamayan taşlar oyun dışıdır. Sınır çizgisini tamamen aşan bir taş sayılmaz ve uzaklaştırılır. Aynı kural, oyun hattını(hog) tam olarak geçemeyen taşlar içinde geçerlidir. Hog`un ardından fırlatılan taşlar da geçersiz sayılır (Eğer daha önce geçerli bir taşı vurmamışsa)

Müsabakalarda hakem yoktur, oyun skip tarafından yönetilir.

Puanlar ortadan sayılır ve tüm oyuncular atışlarını yaptıktan sonra, müsabaka ters yönde devam eder. Her parti, üst üste oynanan yaklaşık 10 oyunu kapsar.

İlk taşı atan takım kurayla belirlenir. Bunu takiben, ilk ”end”i kazanan takım, ikinci oyunu açar.İki taraf içinde amaç, kendi taşlarını merkeze en yakın noktaya getirmektir. Her oyuncu, bir devrede rakibiyle dönüşümlü olarak iki taş gönderir. Hedefe, rakibin taşından daha yakın noktada duran her taş için bir puan verilir. Şayet bir takım, hedefe en yakın rakip taşından daha yakın üç taş gönderebilmişse, üç puan alır.

Taş gönderen oyuncunun takım arkadaşları, taşın daha uzun bir yol almasını sağlamak için kar kümelerini ve buz parçalarını süpürebilirler.

                                                                                                      Derleyen Sinan AKBAŞAK

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Kış Sporları

KIZAK, BOBSLEİGH ...SKELETON ve ...

KIZAK, BOBSLEİGH ...SKELETON ve ... Bilinen en eski kızak Finlandiya'da bulunmuş olup,yaklaşık M.Ö 6500 yıllarından kalmıştır.Bobsled yarışı 1890 y...

KAYAK ...

KAYAK ... İnsanlık tarihi kadar eski bir spor dalı olan kayak, insanoğlunun doğa ile yapmış olduğu yaşam savaşı sonucu ortaya...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi