Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Meral Kocameşe

Meral Kocameşe

Tarih 17 Eylül 2010, 01:07 Editör

Dünyanın Kutupları

            DÜNYANIN KUTUPLARI


Coğrafya derslerinde dünyanın iki kutuptan oluştuğunu öğrendik. Kuzey kutbu ve güney kutbu. Birinde yaz yaşanırken, diğerinde kış yaşanır. Birinde geceyken diğerinde gündüzdür. Biri ne yapıyorsa diğerinin tam tersini yaptığı iki zıt kutup.
Peki dünya gerçekten de 2 kutuptan mı oluşuyor? Bence hayır. Çünkü bizler her geçen gün birbirine zıt yeni kutuplar yarattık.. Kimimiz sağcı oldu kimimiz solcu. Kimimiz Hıristiyan oldu kimimiz Müslüman kimimiz Yahudi. Kimimiz evetçi oldu, kimimiz hayırcı… Her defasında bir şekilde ayrıldık. Aynı yarımkürede aynı coğrafyalarda farklı mevsimleri farklı iklimleri yaşamaya çalıştık. Bir diğerimizin iklim koşullarını beğenmediğimiz için de sinirlendik kavga ettik, birbirimize zarar verdik.
 Peki, neydi bizi bu kadar ayıran şey.  Her şey aslında insan için deyip birleşsek ortak bir yarım kürede. Bir Müslüman bir Hıristiyan’ın Christmas’ını kutlasa. Ya da bir Hıristiyan bir Müslüman’ın Kurban Bayramı’nı...
Aslında geçenlerde yaşadığım bir olay bana bunun imkansız olmadığını gösterdi.
Geçtiğimiz ramazan ayında Şeref Abi diye biriyle tanıştım. Şeref Abi ’nin gerçek adı Şimon.   Ama o şartlar gereği kendisine Şeref denmesini seçmiş. Kökeni İspanya’ya dayanan bir Yahudi. Ataları 1800’lü yıllarda  Osmanlı’ya sığınmış. O zamandan beri de bu topraklarda olduklarını söylüyor.
Şeref Abi’’nin çalıştığı firmaya birkaç gün misafir olarak gittim. Onunla da orada tesadüfen tanıştık. Şeref Abi akşamları şirket arabasıyla bazı iş arkadaşlarını evlerine bırakıyordu. Yolunun üstünde olduğum için bir akşam beni de aldı arabaya.
İftar saati Kâğıthane’den çıktık karşıya geçmeye çalışıyoruz. Malum akşam trafiği, köprüde ilerleyebilmek mümkün değil. Biz trafikle boğuşurken ezan okundu.  Şimon abi ezan okunduğunda trafikte su satan çocuktan yaklaşık 4-5 adet  su aldı ve arkada oturan oruçlu arkadaşlarına dağıttı. Eşi de yanındaki kaşar peyniri uzattı arkada oturanlara.
 İnançları tamamen birbirinden farklı olan insanların bu şekilde bir araya gelmesinden etkilenmediğimi söylesem yalan olur. Ne Müslümanlar bir Yahudi’nin arabasında evlerine dönüyor olmaktan şikâyetçiydi, ne de bir Yahudi arabasında bir Müslüman bulundurmaktan. Aksine yol boyunca yaptıkları hoş sohbetten öyle anlaşıyordu ki bu durumdan mutluydular bile. Çünkü birbirlerinin etnik kökenlerini inançlarını sorgulamayan birer iş arkadaşıydılar.
O gün o arabada olan samimiyeti, dünya üzerindeki tüm insanlar yakalasa dünya belki bir gün gerçekten de sadece Kuzey ve Güney Kutbundan oluşabilir.  Sağ sol çatışmaları bitebilir. Din kavgaları sona erebilir. Dünya barışı sağlanabilir. Silahlar susabilir. Dünya yaşanılası bir yer olabilir. O zaman Hıristiyan birinin Christmas’ını kutlamak iyi başlangıçlardan birisi olabilir. Tıpkı Şimon Abi’nin Müslüman arkadaşlarına iftar saati su uzatması gibi. Neden olmasın? Bence olabilir…


Meral Kocameşe

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Dostlarımdan...

Eğitimin Harikalar Diyarı ve Dünya Birincisi Finlandiya'nın Eğitim Sistemi

Eğitimin Harikalar Diyarı ve Dünya Birincisi Finlandiya'nın Eğitim Sistemi Finlandiya, dünyada eğitim problemini en erken çözmüş ülkelerden biri. Dünyanın en başarılı okullarından bir kısmı ...

Bir Anı...

Bir Anı... Talip APAYDIN'IN 1967 yılında yayımlanan ''Karanlığın Kuvveti'' adlı kitabında yer alan anısı, ...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi