Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

KURBAN BAYRAMI YAKLAŞIRKEN Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı

KURBAN BAYRAMI YAKLAŞIRKEN Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı

Tarih 01 Ekim 2014, 09:39 Editör Osman Akbaşa

Bir zamanlar “Buğday ile Koyun, Gerisi Oyun” dediğimiz güzel ve yalnız ülkemizde, kırmızı et fiyatları giderek yükseliyor. Bu konu özellikle Kurban Bayramı yaklaşırken kamuoyunun dikkatini daha fazla çekiyor.

Bir zamanlar “Buğday ile Koyun, Gerisi Oyun” dediğimiz güzel ve yalnız ülkemizde, kırmızı et fiyatları giderek yükseliyor. Bu konu özellikle Kurban Bayramı yaklaşırken kamuoyunun dikkatini daha fazla çekiyor.

Neden bu duruma düşüldü?  Önemli nedenlerden birisinin hayvan hastalıkları olduğu belirtiliyor. Türkiye'de şap, brusella ve koyun keçi çiçeği gibi birçok bulaşıcı hastalıklar var. Bu hastalıklar hayvanlarda ölüme, verim kaybına, yavru atığına ve  insan sağlığına zarar veriyor.

Ve çiftçiler fakirleşiyor.

Bulaşıcı Hastalıkların Yok Edilmesi Gerekiyor

Hayvancılığın geliştirilmesi demek, kaliteli ve sağlıklı gıdanın üretilmesi demek. Kaliteli ve sağlıklı ürün üretilmesi için de bulaşıcı hastalıkları yenmek zorunluluğu var. Bu nedenle, Tarım, Gıda  ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu aşıları düzenli olarak her ilde, her ilçede ve her işletmede zorunlu ve ücretsiz olarak yapması, yaptırmayanlara da para cezası uygulaması gerekli.

Aşılama yanında, hayvan hareketlerinin denetimi, tazminatlı hastalıklar olduğu zaman bu hayvanların itlaf edilmesi gibi  önlemler alınmalı.

Bütün işletmeler bir testten geçirilip  hastalıklı hayvanlar eradike edilmeli. İşletmelerde  eredikasyon işlemi, zamana ve bölgelere yayılarak  yapılmalı.

Hayvan ithali kesinlikle yapılmamalı

Diğer yandan hayvan ithali, Türkiye hayvancılığına zarar verdiği gibi önemli  döviz kayıpları yaratıyor. Bilindiği üzere Türkiye, Avrupa ülkelerinden Bulgaristan, Beyaz Rusya, Polonya, Çek Cumhuriyeti  ve Yunanistan gibi birçok ülkeden büyük ve küçükbaş hayvan ithal  ediyor.  İthalat sırasında  gerekli önlemler alınmadığı için de hayvanlar Türkiye’ye gelinceye değin, olumsuz çevre koşullarından, örneğin açlık ve susuzluktan neredeyse yarısı ölüyor. Kalan yarısı da  hasta  bir şekilde kesimhanelere gönderiliyor.

Kırmızı Et Üretimini Artırmak İçin Ne Yapmalı?

• Tarımda uygulanan yeni-liberal politikalardan vazgeçilmeli.

• Mademki Avrupa Birliği’ne girmek isteniyor. Orada uygulanan Ortak Piyasa düzeni Türkiye’de de gerçekleştirilmeli.

• Özelleştirilen ve kimileri de kapatılan Tarımsal KİT’ler; Süt Endüstri Kurumu, Yem Sanayi, Yapağı ve Tiftik Anonim Şirketleri yeniden açılmalı. Et ve Süt  Kurumu’nu işlevsel hale getirilmeli.

• Ulusal Süt Konseyi  ve Et Konseyi süs olmaktan çıkartılmalı.

• Koyun ve keçiciliğin hayvansal üretim içindeki payını daha  artıracak düzenlemeler yapılmalı.

• Hayvan ıslahı çalışmalarına önem verilmeli. Tarım, Gıda  ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, yetiştirici Birlikleri ve üniversitelerle ortak ıslah çalışmaları yapması daha etkin bir duruma getirilmeli.

• Kesinlikle ve kesinlikle hayvansal ürünlerinde ithalata yönelmemeli. Dünya Ticaret Örgütü’nün getirdiği zorlamalara çare aranmalı.

“Asıl önemlisi, küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerinin, bir başka deyişle aile çiftçiliğinin  dirliğini artıracak önlemler alınmalı. Sıfır faizli krediler, tarım dışı sektöre ve büyük çiftçilere değil, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilmeli. Girdilerden KDV ve ÖTV alınmamalı. Kooperatif örgütlenmeyi teşvik edecek ve güçlendirecek önlemler alınmalı, ürettikleri malların KDV’leri düşürülmeli. Çiftçilerin kooperatifler aracılığıyla mallarını pazarlamaları için satış yerleri sağlanmalı.” derim.

Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı

mustafa.kaymakci68@gmail.com

16 Eylül 2014

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Prof.Dr. Mustafa KAYMAKÇI

DAVOS’DA FAKİRLERİN HALİNE ÜZÜLMEK!

DAVOS’DA FAKİRLERİN HALİNE ÜZÜLMEK! Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı Geçtiğimiz 23-26 Ocak 2018 günlerinde Davos Zirvesi,her yıl olduğu gibi Davos (İsviçre)’d...

BATAKLIĞI KURUTMAK... Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı

BATAKLIĞI KURUTMAK...  Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı Kanımca üzerinde önemle durulması gereken konuların başında “eğitim” gelmeli .Eğitimde birbiri ile bağlantılı üç il...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi