Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

2-4 YAŞ ÇOCUKLAR DA TAKVİYE EDİCİ GIDA KULLANABİLECEK!

2-4 YAŞ ÇOCUKLAR DA TAKVİYE EDİCİ GIDA KULLANABİLECEK!

Tarih 06 Ocak 2016, 13:32 Editör

Prof.Dr. Mustafa Kaymakçı
....Gecikerek te olsa bebeklerimizin sağlığını doğrudan ilgilendiren bir haberi verelim. Haberin kaynağı TMMOB Ziraat Mühendisler Odası.



2-4 YAŞ ÇOCUKLAR DA TAKVİYE EDİCİ GIDA KULLANABİLECEK!


Prof.Dr. Mustafa Kaymakçı

Gecikerek te olsa bebeklerimizin sağlığını doğrudan ilgilendiren bir haberi verelim. Haberin kaynağı TMMOB Ziraat Mühendisler Odası.

Oda’nın yaptığı basın açıklamasında “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 21 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete`de yayımlanan Yönetmelik değişikliği ile tüketici sağlığını ciddi anlamda etkileyecek ve takviye edici gıdanın üretimi, ithalatı ve ticaretini yapanların faaliyetlerini kolaylaştıracak değişiklikler yapıldı.”deniyor.

Takviye edici gıdalar ne?

Takviye edici gıdalar, “Hastalıkları önleyici ve tedavi edici etkisinin olduğuna dair kimi insanlarda yaygın bir kanaat olan ve içinde vitaminler, mineraller ve bunların dışında besleyici ya da fizyolojik etkileri bulunan maddeler “olarak tanımlanıyor.

Ancak bu ürünlerin, bilinçsizce kullanıldığında pek çok sağlık sorunu dışında, kimi durumlarda ölümlere neden olduğu da biliniyor.

TMMOB Ziraat Mühendisler Odası’na göre, anılan yönetmelikler yapılırken dikkate alınmayan birden fazla konu var.

Birincisi şu: Yönetmelik değişikliği ile “Takviye Edici Gıdalar Komisyonu’nun "Herhangi bir ürünün takviye edici gıda olup olmadığının kararını vermek ve risk değerlendirmesini yaparak değerlendirme sonucunu Bakanlığa sunmak" şeklindeki öncelikli görevi daraltılarak işlevsiz bir duruma getirilmiş ve  "Takviye Edici Gıdalarda Kullanılan ve Limitleri Belirlenmemiş Vitaminler, Mineraller ve Bunların Dışında Besleyici veya Fizyolojik Etkileri Bulunan Maddeler İle İlgili Değerlendirme Yapmak ve Değerlendirme Sonucunu Bakanlığa sunmak" şeklinde değiştirilmiştir.  Böylece, 2-4 yaş çocukların takviye edici gıda kullanmalarının önü açılmıştır.

İkincisi: Komisyonun görevleri arasına "2-4 Yaş Grubu Çocuklara Yönelik Takviye Edici Gıdaların Onay Ayrıca takviye edici gıdaların ithalatı esnasında üretici firmalardan istenen belgeler de azaltılmış, en önemlisi de analiz raporunun istenmesi gerekliliği ortadan kaldırılmıştır.

Şöyleki; Gıda işletmecilerine, kullanımına kısıtlama getirilen takviye edici gıda bileşenleri konusunda belirlenen limitlere uyum sağlamaları için 2 yıl süre verilmiştir. Bu hüküm sağlık açısından ciddi tehlikeler barındırmaktadır. Riskli ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir bileşen için, iki yıllık bir sürede uyum sağlanması olanağı verilmesi, piyasada olan ürünleri tüketici kullanmaya devam edecek anlamına gelmekte.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası,“Bu durumda, meydana gelebilecek olumsuzlukların sorumluluğunu kim üstlenecektir?”diye sormakta ve  “Sonuç olarak, yönetmelik değişikliği hem üretici, hem de ithalatçı açısından takviye edici gıdaların onay işlemlerini kolaylaştırmıştır. Bu ürünlere ilişkin bilimsel karar verme yaklaşımı ise terk edilmiştir.” demekte.

 Ne Yapılmalı?

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak yeni yönetmeliğin yaratabileceği riskler ile ilgili endişelerini kamuoyu ile paylaşırken,  aşağıda belirtilen önermeleri de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunmakta.

·         “Takviye edici gıdaların gerçek besinlerin yerini tutmayacağı bilinmeli, uzman tavsiyesi olmadığı sürece, sağlığa faydalı olduğu düşünülerek takviye edici gıdalar kullanılmamalı.

·         2-4 yaş çocuklara yönelik takviye edici gıdalara izin verilmemeli, daha büyük çocuklar için de mutlaka katkısız üretim tercih edilmelidir. Takviye edici gıdaların üretimi ve ithalatı aşamasında mutlaka risk değerlendirilmesi yapılmalı ve klinik çalışmalar sonrası ürünün güvenilirliğini gösteren analiz raporları istenmeli.

·         Takviye Edici Gıdalar Komisyonu`nda tüketici örgütleri, Türk Tabipler Birliği ve TMMOB`ye bağlı ilgili odalardan temsilciler de yer almalıdır. Komisyonun bilimsel çalışmalar ışığında şeffaf ve tarafsız çalışması sağlanmalı ve karar verme yetkisi artırılmalı.

·         Yazılı ve görsel basında, takviye edici gıdaların her türlü hastalığı önleme ve iyileştirici etkisinin olduğuna dair haberlere son verilmeli ve tüketicinin doğru bilgilendirilmesi sağlanmalı.

·         Takviye edici gıdaların bileşiminde yer alan maddelerin etkileşimleri ile ilgili risk değerlendirmesi, üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla işbirliği içinde yapılmalı; insan sağlığına etkileri tespit edilmeli ve bu değerlendirmeden sonra onay verilmeli.

·         Takviye edici gıdalar Bakanlıkça izin verilen, belirli standartlara sahip uygun yerlerde ve bu konuda eğitim almış kişilerce satılmalı.

·         Takviye edici gıdaların denetimi, üretimi, ön başvuru ve ithalatı aşamalarında Bakanlık ve taşra teşkilatının daha koordineli ve etkin çalışması sağlanmalı, denetimler artırılmalı.”

 

TMMOB Ziraat Mühendisler Odası, bir kamu görevi yapmış. Dilerim yaptığı uyarılar ilgililerce dikkate alınacaktır.

 

http://mustafa.kaymakci68@gmail.com

Prof.Dr. Mustafa Kaymakçı



                                          ...........................................




Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Prof.Dr. Mustafa KAYMAKÇI

DAVOS’DA FAKİRLERİN HALİNE ÜZÜLMEK!

DAVOS’DA FAKİRLERİN HALİNE ÜZÜLMEK! Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı Geçtiğimiz 23-26 Ocak 2018 günlerinde Davos Zirvesi,her yıl olduğu gibi Davos (İsviçre)’d...

BATAKLIĞI KURUTMAK... Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı

BATAKLIĞI KURUTMAK...  Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı Kanımca üzerinde önemle durulması gereken konuların başında “eğitim” gelmeli .Eğitimde birbiri ile bağlantılı üç il...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi