Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Dikkat Osman Çıkabilir...

Dikkat Osman Çıkabilir...

Tarih 04 Şubat 2011, 16:34 Editör

Osman Terkan.Alıyor kamerasını yanına ve İstanbul sokaklarında,özellikle her kesimden insanın yaşayıp gezindiği Eminönü ve çevresinde,sokaktaki vatandaşa ilginç sorular soruyor,Ve insanımızın düzeyini(!) ortaya koyan çok çarpıcı yanıtlar alıyor.
Son günlerde dünyayı sarsan Wikileaks'in ne olduğu soruluyor.Yanıtlar şöyle:
Kestane cinsi,Beşiktaş'ın yeni transferi futbolcu...

SEVGİLİ okuyucularım, izleme fırsatınız oluyor mu bilemem. Uğur Dündar’ın Star tv haberlerinde zehir gibi bir muhabir arkadaşımız var. Adı Osman Terkan. Alıyor kamerasını yanına ve İstanbul sokaklarında ,özellikle her kesimden insanın yaşayıp gezindiği Eminönü ve çevresinde, sokaktaki vatandaşa ilginç sorular soruyor… Ve insanımızın düzeyini(!) ortaya koyan çok çarpıcı yanıtlar alıyor.
Bunların bir bölümünü ben de ekranda izledim ve şaşırdım kaldım. Ama hepsini her gün izlemem mümkün değildi. O nedenle, Osman Terkan’a bir ricada bulundum:
“Osman, şu yaşadıklarını ve sana verilen ilginç yanıtları derleyip bana göndersene.”
Sağolsun, Osman Terkan çok ilginç bir derleme yapıp bana gönderdi. İşte onun notlarından, vatandaşa sorular ve alınan yanıtlardan bir bölümü:
Son günlerde dünyayı sarsan Wikileaks’in ne olduğu soruluyor. Yanıtlar şöyle:
Kestane cinsi… Beşiktaş’ın yeni transferi futbolcu… Romatizma ilacı… Market adı… Çizgi film kahramanı… İktidar muhalefet atışması… Giyim markası… İlaç… Hastalık… Bilgisayar profesörü… Basketbolcu… Devlet… Sabun markası… Eşofman markası…
Mehmet Haberal kimdir? (Yanıt verenlerin yüzde 70’i bu ismi bilmiyor!)
Haberle ilgili spiker… Yorumcu… Jandarma komutanı… Bakan… Siyasetçi… Gazeteci… Yazar…
Burhan Kuzu (AKP) ve Süheyl Batum’un (CHP) kim olduğu soruluyor.
Burhan Kuzu: Türk Malı dizisindeki Abiye’nin kocası… Aynı dizide Erman Kuzu karakteri olan Şafak Sezer… Süheyl Batum: Nejat Uygur’un oğlu (Süheyl Uygur). Bazıları, bunların hangi filmde oynadığını sordular.
Cumhurbaşkanımız kimdir? Bir önceki Cumhurbaşkanımız ve ilk Cumhurbaşkanımız kimdir?
Abdullah Gül’ü bilemeyenler oldu. Ahmet Necdet Sezer’i çoğu bilemedi. Atatürk’ü de çoğu söyleyemedi. İlk Cumhurbaşkanı için Süleyman Demirel diyenler oldu.
TBMM’de kaç milletvekili,kaç senatör var?
Milletvekili için: 360 … 20’nin üzerinde… Bin tane vardır…
Senatör sayısı sorulduğunda, Türkiye’de senatör olmadığını bilen sadece iki kişi çıktı. Diğer yanıtlar: 600… Epey çok var… Sayısını bilemiyorum. Senatör olduğunu söyleyene hangi senatörü beğendiği soruldu, ”Tayyip Erdoğan” dedi.
***
Yedi ayrı dizi oyuncusuyla birlikte AKP’li Egemen Bağış’ın fotoğrafı ahaliye gösterildi. Hemen hepsi,dizi oyuncularını bir çırpıda saydı. Ancak birçok kişi Egemen’i tanımadı. Yanıtlardan bazıları:
Tanıyorum ama çıkaramadım, bir dizide oynuyordu… Bir İstanbul Masalı’nda oynayan adam… Ötekileri tanıyorum da bu adamı tanıyamadım… Dizilerde biraz çok oynasın da tanıyalım…
TBMM’de grubu olan kaç parti var?
12… 60… 3… 6… 10… 50-60. Doğru yanıt dört olacak.)
Meclis’te kaç parti var?
30’un üzerinde… 20-30… 18… 28.
Yanıt: Tek parti var, AKP.Soru: Peki CHP, MHP yok mu? Yanıt: Onlar da mı var?
Türkiye’de kaç il var? (81)
90…100’ün üzerinde… 67…87…
 
***
Bazı siyasetçilerle futbolcuların resimleri yan yana konulup ahaliye gösterildi. Futbolcular Arda, Alex, Emre. Siyasetçiler Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli, Hüsamettin Cindoruk, Selahattin Demirtaş, Gülten Kışanak.
Hemen herkes futbolcuların isimlerini hiç düşünmeden saydı. Siyasetçileri ise pek çok kişi tanıyamadı. Bazıları Cindoruk için Demirel dedi. Bir kişi Cindoruk’un, geçmişin efsane futbolcusu Lefter olduğunu söyledi. Yine bazıları Bahçeli’nin cumhurbaşkanı, Kılıçdaroğlu’nun başbakan olduğunu söylediler.
Kulüp başkanları ile TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in resimleri gösterildi.
Ortalama herkes üç kulüp başkanı Aziz Yıldırım, Adnan Polat ve Yıldırım Demirören’i tanıdı. Aynı kişiler Mehmet Ali Şahin’i bilemediler.
Milli Marşı’mız nedir? Yanıtı pek çok kişi bilemedi.
Bazı yanıtlar şöyle: Türküm doğruyum mu?...
İstiklal Marşı’nın ilk dörtlüğü soruldu, yüzde 80 okuyamadı. Yanlış okuyanlar oldu.
Peki İstiklal Marşının sözlerini kim yazdı? (Mehmet Akif Ersoy)
Atatürk… Fatih Sultan Mehmet… Pek çok kişi bilmediğini söyledi.
 
***
12 Eylül 2010 referandumu niçin yapıldı? Sorulanlardan yarıdan fazlası referandumda oy kullandığını, ancak referandumun niçin yapıldığını bilmediğini söyledi.
“Askeri düzeni yıkmak için yapıldı” diyen birine: “ ürkiye’de askeri düzen mi var” diye soruldu. Yanıt: “Bilmiyorum, bana birisi var dedi, ben de oy kullandım.” Öteki yanıtlardan bazıları:
Cumhurbaşkanlığı için oy kullandık… Bize verilen bilgiye göre Türkiye’nin iyi olması için evet dedim… Seçim öncesi nabız yoklaması yapıldı… Ben anlamadım, anlamadan oyladık işte…
Türkiye AB üyesi midir?
Çoğunluk evet dedi. Geçen yıl girdiğimizi zannedenler, birkaç yıl önce girdiğimizi söyleyenler oldu. AB’ye girince Türkiye’de neler değişti sorusuna bazıları iyi değişiklikler olduğunu söyledi. Bir kişi ise Eminönü Meydanı bakın ne güzeldi oldu, her şey yenilendi dedi.
Son çıkarılan yasa ile Hizbullah ve PKK’lıların tahliyesi iki ayrı yerde, Bakırköy ve Eminönü’nde soruldu. Eğitim düzeyi yüksek olan Bakırköy’de birçok kişi kapsamlı ve düzgün açıklama yaparken, Eminönü Meydanı’ndaki pek çok kişi durumdan haberdar bile değildi.
 
***
Laiklik, hukuk devleti, sosyal devlet gibi kavramlar soruldu:
Yüzde 80 yanıt veremedi çünkü bilmiyordu.
Beş bakanın isimlerini saymaları istendi.
Yüzde 95 sayamadı. Üç isim sayanların sayısı bile çok azdı. Üniversite öğrencilerinden çoğu da yanıt veremedi. Bir üniversite öğrencisi “Din bakanı kimdi, onu hatırlayamadım” dedi.
TBMM nerededir? Bazıları bilemedi, başkentin neresi olduğunu da bilemeyenler oldu. Cumhurbaşkanı kimdir?
Yüzde 70 Tayyip Erdoğan dedi. Bir kişi Faruk Çelik, bir kişi Bülent Arınç, bir kişi de Mehmet Ali Şahin dedi.
Ulusal bayramlarımız soruldu. Çoğu 19 Mayıs’ı bilemedi. O günün neden bayram olduğuna ilişkin soruya “Cumhuriyet kuruldu“ diye yanıt verildi. Bazıları ulusal bayramlar için Ramazan bayramı, Kurban bayramı dedi. 23 Nisan için Cumhuriyet’in ilanı, 29 Ağustos(!) Kurtuluş Bayramı diyenler oldu. 29 Ekim için gençlik spor bayramı dediler.
Lise iki ve lise üç öğrencileri bile ulusal bayramlarımızı bilemediler. İki kişi de ulusal bayramlar arasında 10 Kasım’ı saydı.
 
***
Gazeteci arkadaşım Osman Terkan çok ilginç, çok değişik bir iş yapmış. Kendisini kutluyorum. Star Haber’de süregelen bu çalışmasıyla ortalama vatandaşın bilgi ve bilinç düzeyini ortaya çıkarmış olması çok önemlidir.
Unutmayalım, seçimde böyleleri oy verip Tayyipgilleri başımıza getiriyor. Referandumda -bilerek ve anlayarak!- "evet" oyu veren de bunlar.
Aslında Türkiye’yi bunlar yönetiyor!
Bunlar göbeğini kaşıyan bidon kafalılar mı? Birkaç çuval kömüre, makarna nohuta, sıkmabaş muhabbetine oylarını satanlar mı? Asla, kesinlikte değil!..
Bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin ve hepimizin geleceğini yönlendirip ülkemize “İleri demokrasi“ gelmesini sağlayanlar!
Ne kadar gurur duysak azdır!

                                                                                                              Emin Çölaşan


Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Öğrenci yazarlar

O Küçücük Taneler... Dilek AKÇAY

O Küçücük Taneler... Dilek AKÇAY Çocuk aklımla anlamadığım ama yeşiline hayran kaldığım pirinç tarlaları... Ne kadar canlı ne kadar güzel ve göz alı...

Bir bardak yaşadıklarımıza iki bardak deneyimlerimiz… Filiz TECİMEN

Bir bardak yaşadıklarımıza iki bardak deneyimlerimiz… Filiz TECİMEN Minik oyuncaklarımız içinde biraz yaprak biraz pirinç karıştırır dururduk akşam yemeği olarak. Oyun içinde büyümüşü...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi