Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

BİR AVUÇTULAR... M.Osman AKBAŞAK

BİR AVUÇTULAR... M.Osman AKBAŞAK

Tarih 10 Kasım 2011, 11:18 Editör

Bugün o bir avuç kahramanın önderi olan Mustafa Kemal'i her yıldan daha fazla özlemle anıyor, herkesi Cumhuriyete bağlılık görevine sahip çıkmaya davet ediyorum.



                                BİR AVUÇTULAR

 

Şevket Süreyya Aydemir “Tek Adam” eserinin birinci kitabında şöyle diyor.

 “Vahdettin divanı harbiyle yabancı işgal kuvvetlerinin, İstanbul’da birbirleriyle, vatanseverler tevkifinde yarışa girdikleri o günlerde, mesela 1919 Ocak – şubat aylarında ortada tuhaf bir durum vardır. İleride, Anadolu’da başlayacak milli mücadelenin hemen bütün önder şahsiyetleri o sırada, İstanbul’da toplanmış bulunuyorlardı:

 Mustafa Kemal Paşa, İsmet Bey (Paşa), Fevzi (Çakmak) Paşa, Kazım Karabekir Paşa, Ali Fuat Paşa, Refet Paşa, Rauf Bey, Kara Vasıf Bey, Nureddin Paşa, Kemaleddin Sami Paşa, Mersinli Cemal Paşa, Adnan Bey (Adıvar)

 Sonra da aynı hareketin fikir ve kalem kadrosu: Falih Rıfkı, Ruşen Eşref, Yunus Nadi, Halide Edip, Hüseyin Ragıp Akçeraoğlu, Ziya Gökalp, Hamdullah Suphi

 Yani geleceğin reisi cumhurları, başvekilleri, zaferi kazanacak kumandanları, kalem, fikir ve siyaset adamları İstanbul’da, işgal kuvvetleriyle Vahdettin divanı harbinin elleri altındaydılar…

 Eğer bunlar hep birden ve bir gecede tevkif edilselerdi ne olurdu. Milletin, ordunun yapısı er geç ve elbette yeni şahsiyetler yaratacaktı ama nasıl ve ne zaman. Malta’ya sürülecek yalnız bir Mustafa Kemal’in bile böyle karanlık bir akıbete sürüklendiğini düşünmek, insana baş dönmeleri verir.

 

Gerçi bunlar arasında o zaman henüz bir fikir birliği yoktu. Ama bunlar bu fikir birliğini kurabilecek önder insanlardılar. Bu önder kabiliyette insanların kaybı, olayları akışını çok değiştirebilirdi.”

 Onlar bu tehlikelere göğüs gerdiler, Samsun’a doğru Anadolu yoluna çıkarken Bandırma vapurunda  18 kişiydiler,


 Erzurum’da, 17 çiftçi ve tüccar, 5 emekli subay, 4 emekli memur,
5 öğretmen, 4 gazeteci, 5 hukukçu, 2 mühendis, 1 doktor, 6 din adamı,
3 eski milletvekili, 1 general ve 1 eski bakan olmak üzere 54 kişiydiler.

 Sivas’ta 7 Subay, 7 Mülkiyeli, 1 Din adamı, 8 Hukukçu, 1 Öğrenci,
5 Öğretmen, 6 Tüccar, 2 Çiftçi, 1 Memur olmak üzere 38 kişiydiler.


 Sonra 66 bölgeden 435 kişiyle TBMM’ni kurdular.

 İngilizlerin baskısı ve zorlamasıyla verilmiş olan Şeyhülislâm Dürrizâde Abdullah Efendi'nin ihanet ve teslimiyet fetvasına karşı Ankara Müftüsü ve aynı zamanda Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanı Mehmet Rifat Efendinin kaleminden, Anadolu'nun çeşitli vilayet ve kaza müftüleri ile din âlimlerinden davaya inanan 152'yi aşkın kişi tarafından onaylanan milli mücadeleyi onaylayan fetvasıyla Anadolu’yu davaya inandırdılar.

 Anzavur İsyanı, Afyon Ayaklanması, Ali Batı İsyanı, Bolu ve Düzce İsyanları, Bozkır İsyanı, Cemil Çeto İsyanı, Çerkez Ethem Ayaklanması, Koçgiri İsyanı, Konya Ayaklanması, KuvayıI İnzibatiye (Halifelik Ordusu), Milli Aşiret İsyanı, Pontus İsyanı, Yozgat İsyanı, Zile Ayaklanmasını bastırdılar.

 Ruslar, Fransızlar, İtalyanları safdışı bıraktıktan sonra Emperyalizmin uşağı olan düşman ordularını defettiler. Büyük Taarruzla birlikte Emperyalizmin uşağı orduları denize döktüler. 1919 Mayısında tüm mevcudu 25.000 olan ordumuzu, 1922 Büyük Taarruz öncesinde 200.000’e çıkardılar

 Ulusal sanayisi olmayan Yüzde beşi okuma yazma bilen ülkeye ulusal devrimleri armağan ettiler. Osmanlının tüm dış borçlarını ödediler.

 Bir avuçtular ama Cumhuriyet’e inançları “ULUS” anlayışıyla kurulan TÜRKİYE CUMHURİYETİ’ni sonsuza dek yaşatacak kadar güçlüydü.

 Bugün o bir avuç kahramanın önderi olan Mustafa Kemal’i her yıldan daha fazla özlemle anıyor, herkesi Cumhuriyete bağlılık görevine sahip çıkmaya davet ediyorum.

                                             M. Osman AKBAŞAK


Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Tiyatroterapi'den

Atatürk’ün Vasiyeti ve İş Bankası’ndaki CHP Hisseleri... Sinan Meydan

Atatürk’ün Vasiyeti ve İş Bankası’ndaki CHP Hisseleri... Sinan Meydan Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetine dayanan İş Bankası'ndaki CHP hisselerini Hazine'ye devretmek...

Hayatınıza Yıldız Kenter girdiyse...

Hayatınıza Yıldız Kenter girdiyse... Değerli dost Cengiz Korucu ile girişimiz arasında bir yıl var. Ben 1976 girişliyim. Ama yaşanılanlar birebir, istis...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi