Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Tiyatroterapi’de  Amaç Araç yöntem

Tiyatroterapi’de Amaç Araç yöntem

Tarih 30 Aralık 2014, 14:29 Editör

Günümüzde çocukların ve gençlerin ergenlik, sosyal gelişim, kişilik gelişimi, pek çok bilimsel yayında yer alırken; bu sorunlarla baş edebilme yöntemleri çok açık olarak ortaya konulmamakta, konulsa da uygulama olanakları konusunda yeteri kadar yönlendiricilik sağlanamamaktadır.


                                                                       

                                              Tiyatroterapi’de  Amaç Araç yöntem

 

            Beykoz Vakfı’nda çalışmalarını sürdüren Tiyatroterapi her konuda gerçekten haklı bir isim yaptı. Bu başarının belki de en önemli sebebi sevgiyle yaklaşması ve uyguladığı bilimsel gelişim yöntemleridir.


             Günümüzde çocukların ve gençlerin ergenlik, sosyal gelişim, kişilik gelişimi, pek çok bilimsel yayında yer alırken; bu sorunlarla baş edebilme yöntemleri çok açık olarak ortaya konulmamakta, konulsa da uygulama olanakları konusunda yeteri kadar yönlendiricilik sağlanamamaktadır.

 

            Öncelikle çocukların zihinsel becerileri geliştirilmelidir. Tüm beceriler birbirleriyle ilişkili olduklarından başka becerilerin gelişmesine temel oluşturmaktadırlar. Sonuçta; çocukların düşünme, sorgulama, yargılama ve değerlendirme becerileri gelişecektir. Bu yönde gelişim sağlanamaz ise bu becerilerden yoksun kişiler kendilerine sunulan fikirleri olduğu gibi benimseyen, kendi içsel yaşamlarında kapalı kalmış bireyler olacaklardır.

           

Bence çocukların düşünme, sorgulama, yargılama ve değerlendirme becerilerini geliştirmenin önemli araçlarından biri sosyal etkinlik içinde olmalarıdır. Birlikte üretmek; katılanlara dayanışmayı, birlikte yaşamanın gerektirdiği sorumluluğu sağladığı gibi kişiliğinin oluşmasını ve gelişmesini sağlar. Özgüveni geliştirir.  Kız ve erkeklerin birlikte çalışmasıyla cinsel sağlıksızlığı, tutarsızlığı ve saygısızlığı önler. Ayrıca, tüm sanat dallarına ilgiyi sağlar, dilini tanıma ve kullanma becerilerini geliştirir. En önemlisi insana insanı tanıtır. 0rtak komplekslerimize bakış uzatarak sağlıklı olanı görmek, düşünce olgunluğuna ulaştırmak ve aşama yapmasını sağlamak gibi desteklerde sağlar.  Önemli olan gelişen çocuğun aklını ve yüreğini olgunlaştırmaktır.

 

Yıllardır uyguladığım bu sistemim ile

 

 Öğretmek yerine düşündürmeye, sorgulatmaya çalışıyorum. Bilgilendirmeyi değil, bilgiyi bulmasını sağlıyorum. Bu sayede öğrencilerim düşünmeyi her türlü etkinliğin içine sokabiliyorlar

 

 Anlamaya yönlendirerek mevcut bilgileri ile yeni bilgilere ulaşmasını sağlıyorum Kendini rahat hissedebileceği ortamı sağlıyor, Yaş ve beceri ayrımı yapmaksızın konuşmaya özendiriyor, katılımlarını sağlamaya çalışıyorum, Yanlış bir şey söylemek ya da sormaktan korkmamalarını öğretiyorum.

           .

       Çocuklarımın bu faaliyetlerin iyi olduğunu düşünmeleri, sarf ettikleri çabaların düşüncelerini geliştirdiği ve emeklerinin asla boş olmadığını bilmeleri aramızda olmalarını sağlıyor Bu eğitim programı içerisinde onlara sorumluluk ve yetki vererek birey olduklarına inandırırken asla kaç yaşında olduklarını unutmuyorum.

 

       Onları oldukları gibi kabul ediyor, sadece ‘o’ olduğu için değer veriyorum. Kişiliklerini değil becerilerini değiştirmeye gayret ediyorum. Başarısızlıklarda tekrar denemeye, yanlışlardan önce doğruları öne çıkarmaya çalışırken yanlışların doğruyu öğrenmek için iyi bir fırsat olduğunu anlatıyorum. En önemlisi eziklik zayıflık, güvensizlik duygularını yok ederek kendilerine haksızlık etmelerine engel oluyorum, Böylece tüm becerilerini ateşliyor, üretmelerini sağlıyorum.

 

Bu sistemi nasıl uyguluyor, nelerle destekliyorum.

 

     Farklı yaş guruplarıyla çalışıyorum bu sistem birbirlerini anlama ve tanıma açısından çok yararlı oluyor.

Yaratıcı drama, nefes ve ses tanıma, beden tanıma ve kontrol edebilme yöntemlerini inceliyor, ayrıca halk dansları,  klasik dans ve mim çalışmaları yapıyoruz.


Türk ve Dünya Tiyatrosunun yanı sıra Türk ve Dünya romanı ve sineması inceleniyoruz ve klasik sahne teknikleri eğitimleri yapıyoruz; Ayrıca Müzik dinliyor ve kültürünü oluşturuluyoruz.

 

Bu sistem kısaca

        Emek verebildiğimiz-hayatı paylaşabildiğimiz çocuklarımızın kişisel gelişim, hayatı dolu ama mutlu yaşama programı…

 

                               Çünkü Çocuklarımız emeği hak eden en yüce varlıklarımız.                                                                                                                     

                                                                                                R.Sinan AKBAŞAK

 



-------------------------------
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Tiyatroterapi'den

Atatürk’ün Vasiyeti ve İş Bankası’ndaki CHP Hisseleri... Sinan Meydan

Atatürk’ün Vasiyeti ve İş Bankası’ndaki CHP Hisseleri... Sinan Meydan Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetine dayanan İş Bankası'ndaki CHP hisselerini Hazine'ye devretmek...

Hayatınıza Yıldız Kenter girdiyse...

Hayatınıza Yıldız Kenter girdiyse... Değerli dost Cengiz Korucu ile girişimiz arasında bir yıl var. Ben 1976 girişliyim. Ama yaşanılanlar birebir, istis...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi