Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Eylül YAVRUTÜRK... ESKİŞEHİR   Şehir ve Üniversite

Eylül YAVRUTÜRK... ESKİŞEHİR Şehir ve Üniversite

Tarih 23 Şubat 2011, 11:44 Editör

Yıl 1958. Eskişehir Gece İktisat Ve Ticaret Yüksek Okulu, bir Bakanlar Kurulu kararıyla "Akademiye" çevrilir.


 Yıl 1958. Eskişehir Gece İktisat Ve Ticaret Yüksek Okulu,  bir Bakanlar Kurulu kararıyla "Akademiye" çevrilir. Oysaki bunun Meclisten çıkarılacak bir kanunla yapılması gerekmektedir. Bu durumu fark eden genç bir yerel gazeteci, çalıştığı büyük gazeteye durumu bildirir. Gazete, okul yönetimiyle de bir röportaj yaparak, konuyu haberleştirmesini ister. Genç gazeteci, tek binadan oluşan "Akademiye" röportaj için gittiğinde, kapının camındaki ilanı görür. İlanda kayıt için öğrenci arandığı yazmaktadır. Okula girer, müdürle görüşmek istediğini söyler. Müdür Orhan Oğuz'dur. Kendisini kabul eder. O, röportaj için geldiğini söyler ama müdür ona okuyup okumadığını sorar. Ankara Hukuk Fakültesi’nde okuduğunu, devam zorunluluğu olmadığını, onbeş günde bir gidip derslerini aldığını ve bir de sınavlara gittiğini söyler. Müdür, önce Ankara'ya gidip kaydını almasını, gelip bu okula kaydolmasını, röportajın ondan sonra yapılacağını söyler. Genç gazeteci, çaresiz müdürün dediğini yapar. Müdür de, röportajı verir.

    Kanunsuz kurulan "akademi" haberini Dünya Gazetesi manşetten verir. Bunun üzerine ilgili kanun, yıldırım hızıyla Meclis'ten geçirilir. Genç bir yerel gazetecinin uyanıklığı sayesinde büyük bir üniversitenin; Anadolu Üniversitesi’nin kanuni temeli atılmış olur.

   Bu haberi yapan genç gazeteci, ileride o üniversitenin efsane rektörü olacak olan, bugünün dillere destan Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen' den başkası değildir.

   İyi ki de o haberi yapmış, iyi ki de Anadolu Üniversitesi’nin temelinin atılmasını sağlamış Yılmaz Öğretmenimiz. Yoksa nasıl gelişirdi, değişirdi, aydınlanırdı bu şehir, bu benim de gururla dahil olduğum binlerce öğrencisi. Yılmaz Öğretmen’in bu şehre, şehrin insanlarına, şehirde her zaman ikamet eden öğrencilerine katkıları çok büyüktür şüphesiz ki. Akademik anlamda yaptığı katkılarını kendi gözlerimle göremedim maalesef ancak sayesinde bir çok programla kendimi geliştirme şansı yakaladım ve anlatılanlara bakılırsa olağanüstü bir öğretici ve rektör olduğu çok açık bir şekilde ortadadır. Bu başarısının yanı sıra, istifa ederek ayrıldığı rektörlük hayatından sonra yine Eskişehir’de kalması, şehrinin belediye başkanı olması, particilik değil de ‘Başkanlık’ yapması ona beslenen sevgi ve saygıyı kat be kat artırmıştır halk arasında.

   Neler yapmamış ki, Porsuk Çayı’nın ıslahı, tramvay projesi, hepsi birbirinden güzel parklar projeleri (Aşk Adası, Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Büyük Park, Göletli Park, Japon Bahçesi, Kent Park), Odunpazarı evleri restorasyon çalışması, Eskişehir’i kültür-sanat şehri haline getiren Uluslararası Festivaller (uluslararası film, tiyatro, müzik festivalleri), Haller Gençlik Merkezi projesi, şehri heykellerle donatması ve en son yaptığı Barlar Sokağı projesi. Bu proje ile sadece gençlerin değil herkesin rahat ve güvenli bir şekilde eğlenmesini sağlamıştır. Sokağın açılışında, onbinlerce öğrenci arasında, sivil kıyafetleriyle (tek başına, bin tane koruması olmadan) gelip, öğrencileriyle birlikte aynı masada birasını yudumlamış, gitar çalıp şarkı söylemiş bir başkandır bu, öyle bir başkandır, Eskişehir’i Eskişehir yapan insandır. Bir çok Avrupa şehri görmüş biri olarak Eskişehir’in sadece şehirlerden de değil; Bratislava, Ljubljana, Zagreb gibi başkentlerden de kat kat güzel bir şehir olduğunu, yaşanası bir yer olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. İstanbul’dan, İzmir’den, İspanya’dan, Romanya’dan gelen her arkadaşımın buraya hayran kalması boşuna değildir emin olun ki.

   Eskişehir anlatılmak ile bitmez, Haydarpaşa’dan bir trene atlayıp gelinmeli, gezilip görülmeli, biraz olsun yaşanmalı bu şehir. Bu arada Eskişehir’in ayazı da çok ünlüdür, kışın çok kalın, yazın kalın giyinip gelmenizi tavsiye ederim, 5 yıllık Eskişehirli  Eylüş’ten tavsiyeler. Soğuk bir kış gecesinde, Yunus Emre diyarından selamlarla…

     

                                                                                                                         Eylül YAVRUTÜRK

Sizler için bir kaç fotoğraf çektim onları ekliyorum... tabii yukarıda da kendi fotoğrafım da var. Beni ayrıca küçücük halimle Beykoz Vakfı Tiyatrosunda da görebilirsiniz.


  
    
                              Anadolu Üniversitesi


  
 
                               Haller gençlik merkezi

 

                                      Porsuk

 

                                     Kent park

 

                                  Sazova Parkı

               Valiliğin hazırladığı şu video oldukça güzel, 2011 de hazırlanmış.


              Eskişehir hakkında daha fazla bilgi isterseniz…



              Anadolu Üniversitesi hakkında …



                                                                                                     Eylül YAVRUTÜRK




Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Tiyatroterapi'den

Atatürk’ün Vasiyeti ve İş Bankası’ndaki CHP Hisseleri... Sinan Meydan

Atatürk’ün Vasiyeti ve İş Bankası’ndaki CHP Hisseleri... Sinan Meydan Atatürk'ün 5 Eylül 1938 tarihli vasiyetine dayanan İş Bankası'ndaki CHP hisselerini Hazine'ye devretmek...

Hayatınıza Yıldız Kenter girdiyse...

Hayatınıza Yıldız Kenter girdiyse... Değerli dost Cengiz Korucu ile girişimiz arasında bir yıl var. Ben 1976 girişliyim. Ama yaşanılanlar birebir, istis...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi