Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Olabilir mi? R.Sinan AKBAŞAK

Olabilir mi? R.Sinan AKBAŞAK

Tarih 30 Nisan 2013, 00:21 Editör

Rahmetle andığım usta İlhan Selçuk, gazete yazısı yazıyorsanız bazı konuları sık tekrar etmelisiniz dediğine sohbetlerinde şahit oldum. Zaman zaman aklıma gelir… Yazar her anlattığında ayrı bir şey anlatmak zorunda mıdır? Yoksa anlatması, aktarması gerekenleri eğer iyi de biliyorsa tekraren hatırlatmalı mıdır



Olabilir mi?


Rahmetle andığım usta İlhan Selçuk, gazete yazısı yazıyorsanız bazı konuları sık tekrar etmelisiniz dediğine sohbetlerinde şahit oldum. Zaman zaman aklıma gelir… Yazar her anlattığında ayrı bir şey anlatmak zorunda mıdır? Yoksa anlatması, aktarması gerekenleri eğer iyi de biliyorsa tekraren hatırlatmalı mıdır? Ben size birkaç kez konu ettiğim bir kavramı yeniden aktarmak ihtiyacı duydum. Sadece, bir başka insanın bakışında bir değişiklik olursa işe yarardan başka bir düşüncem de yok.

 Konuya kolaya kaçmanın bir yolu olarak düşündüğüm bir söz ile başlamak istiyorum... 'istersen yaparsın' . Biz bu sözü söyledikten eğer istenilen olmuyorsa bizden günah gidecek çünkü yapamayan yani başaramayan yeterince istememiş olarak bütün sorumluluğu üstlenmiş olacak   Ya da  zannederiz ki kişi gerçekte istemiyor da biz  motive edersek olacak...
 
   Motivasyon; mevcut, yeterli ama saklı olanı göstermenin bir yoludur. Ancak mevcut yetersiz ise tekerleği olmayan arabaya gaz vermekten öte anlam kazanmaz. Öncelikle temel alt yapı eksikliğinin giderilmesi gereklidir. Örneğin matematik ya da fizik gibi bir ders için hadi çocuğum al defterini kitabını da otur çalış demek tamamen  haksızlıktır. Sizi dinleyip son derece iyi niyetle çalışmaya çabalayan çocuk bilmediği, bilemediği kavramlar karşısında büsbütün bocalar. Önce konu hakkında yeterli bilgisi olması gerekmektedir. Bu bilgiye sahip değilse çözdüğü ya da çözmeye çalıştığı testlerde aslında çözer gibi yaptığına inanın. Çünkü başka çaresi yoktur. Bilmemekte, bilmediğini itiraf etmekten çekinmekte ya da utanmaktadır.     Yaklaşın, yardıma ihtiyacı olup olmadığını anlamaya çalışın, Sizi aşıyorsa yardım isteyin. Önce bilgiye ulaşmasını sonra bilgiyi kullanmasını sağlayın.
       Çocuğunuzun önüne hedef koyun. Ancak bu hedef asla hayali yani ulaşılmaz olmasın. Ulaşabileceği yeri planlayıp az yukarısını hedef gösterin. Hedefe ulaşmak için gerekli desteği ihmal etmeyin. Bunu sınırlamak olarak düşünmeyin. Bilgisi artan genç insanın hedefleri de sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir.
       Yetenek ve ilgi alanlarını keşfedin. Bunun için zekâ özelliklerini uzman desteği ile inceleyin. Matematik ve mantıksal zekâsı düşük olabilir de  görsel, işitsel zekâsı çok ileri olabilir.
       Her insan aynı konuda başarılı olamaz. Alanı doğru belirlemek için yardım alın. Bu yapılırsa başarı kesinlikle artacaktır.
       Dinlenmesini sağlayın. Özellikle yoğun dönemlerinde sosyal faaliyetlerle destekleyin. Kaybedilmiş gibi görünen iki saat yepyeni ve dingin bir başlangıç sağlayabilir. Ayrıca hoşlandığı bir faaliyete ayırabileceği zamanı oluşturmak kendisini ödüllendirmesine yardımı olacağı gibi olası bazı komplekslerin ortaya çıkmasını da engelleyecektir.
        Mukayese etmeyin. Değerlendirmelerini kendisiyle ilgili yapın ve asla hırslandırmayın. Hırs sadece başkalarını aşmak, yenmek, üstün olmak duygusuyla ortaya çıkar ve istenilen gerçekleştiğinde çabalama gereği biter. Kazanmaktan mutluluk duyup içine sindirmeyi, ama aynı zamanda kaybetmeyi öğrenmesini sağlamaya çalışın. Mutlaka 'neden ben değil de o?' demeden arkadaşının başarısından mutlu olmayı, birlikte sevinçleri paylaşmayı öğretmelisiniz…

  Başkalarını da dinlemesi gerektiğini, ancak söylenenleri kendi eleğinden geçirmesini öğretin.  Çünkü bir adım sonrasında tüm bu duygularla karşılaşacak ve yanında siz olmayacaksınız.

  Kendisine özen göstermesini, böyle yaptığında hem başkalarının ona, hem onun başkalarına özen göstereceğini görmesine çalışın. Tüm bunları birlikte yaptığınızda   gerçek gelişim yolunu göstermiş olacaksınız.

  Artık ‘istersen yaparsın’ deme hakkınız olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bence siz yine de ‘evet yapabilirsin, sadece biraz daha gayret etmelisin’ demeyi yeğleyin.

Çocuğunuza verdiğiniz emek size olduğu kadar topluma da yatırımdır.
Emeklerinizin hasadı hepimiz tarafından yapılacaktır.


İnsan için çabalayanlara, yüreklerdeki ışığı yakan ve yanık tutanlara selam olsun

                        
       R.Sinan AKBAŞAK                                                                                   




...
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

R. Sinan AKBAŞAK... Köşe Yazıları

Nerede hata yapıyoruz... R.Sinan Akbaşak

Nerede hata yapıyoruz... R.Sinan Akbaşak ...televizyon kanallarımızdan bir bey elinde mikrofonla yakaladığı insanlara sorular soruyor. Özde basit sorular an...

Kelimelerin Senfonisini dinler miydiniz... R.Sinan AKBAŞAK

Kelimelerin Senfonisini dinler miydiniz... R.Sinan AKBAŞAK ... ve siz dinleyesiniz diye "Kelimelerin Senfonis"i tek kişilik gösteri olarak ayda iki kez karşınızda olacak... D...
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi