Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Başarıda Etkin Faktörler  (Bölüm 2)     İskender GÜRDÖL

Başarıda Etkin Faktörler (Bölüm 2) İskender GÜRDÖL

Tarih 02 Temmuz 2015, 22:46 Editör

Geçen defaki faktörlere bu kez “ ısınma “ yı ekleyerek yazımıza başlayalım: Sportif etkinlik yapacak kişiler için önemli faktörlerden biri de ısınmadır.


BAŞARIDA ETKİN  FAKTÖRLER ( Bölüm 2 ) İskender Gürdöl
 
Geçen defaki faktörlere bu kez  “ ısınma “ yı ekleyerek yazımıza başlayalım: Sportif  etkinlik  yapacak kişiler için  önemli faktörlerden biri de ısınmadır.

Isınma; yarışma sporu yapacaklar için olmazsa olmazlar arasında yer alır.    Sporcu ve  çalıştırıcı tarafından özenle uygulanmalıdır.

“ Isınma “  vücudun belirli kurallar içinde; yapılacak yüklemelere hazırlanması işidir. “ Isınma “ antrenman ya da  yarışma öncesinde  mutlaka yapılması gereken bir işlemdir.   Aksi halde sakatlıklar ve yaralanmalar kaçınılmaz olur.  Bu durum yarışma sporcuları dışında, sağlık için bedensel spor  yapan kişiler içinde geçerlidir.

İyice ısınmadan yapılan sert ve ters bir hareket bile kas ve eklemlerde büyük hasarlar yaratabilir.   

Isınma  iki türlü yapılmalıdır. Genel ve özel . Genel ısınmanın, büyük kas guruplarını da kapsayacak şekilde, ayrıntıya dikkat edilerek  yapılması uygundur. Özel ısınma ise; yapılacak spor dalına özgü oluşturulmalıdır. Süre ve hareketler özenle seçilmelidir.

Isınmalar; aktif, pasif ve kombinasyon şeklinde yaptırılabilir. Aktif ısınma; hazırlanan setlerinin   bire bir oyun alanında uygulanmasıdır. 

Pasif olanı ise; sıcak duş, masaj, ışın ve kremlerle yapılan ve ancak aktif uygulamalara destek mahiyetinde olan ısınmalardır.  

Kombine ısınmalar ise; daha özel ve tekniğin üst plana çıktığı dallar için seçilir. Örneğin; cimnastik, atletizm vs. gibi.

Kas ve organizmanın ısısının yükselmesi metabolizma olaylarının hızlanmasını beraberinde getirir. Kılcal damarların etkinliğini arttırır ve  kaslara daha çok oksijen gitmesine ön ayak olur.  Bu da daha fazla enerji oluşumunu tetikler ve sağlar. Doğru ve iyi uygulanmış bir ısınma bir sporcuya ; sakatlıklardan korunma gibi bir avantaj sağlarken, oluşan enerji fazlalığıyla   rakiplerine karşı üstünlük kurar.

Genel ısınma aşamaları sona erdikten sonra “ özel “ dediğimiz, yani; yapılacak spor etkinliğine göre ve  özellikle kullanımı fazla olan vücut bölümlerinin ısıtılması programı   devreye sokulmalıdır. Örneğin bir futbol maçı için;  ayak bileği eklem ve kasları, tarak kemikleri eklem ve kasları, ayak parmak kemikleri eklem ve kasları özel olarak ısınmaya tabi tutulmalıdır. Keza basketbol için de el bileği,  tarak ve parmak eklemleri ve kasları  özel uygulamayla ısıtılmalıdır. Bu örnekler spor dalına göre çoğaltılabilir.

Kısacası bir spor yarışması  dendiğinde ne kadar çok etmenin üst düzey başarıyı  etkilediği görülmektedir. “ Isınma “ dediğimiz ve ülkemizde pek üstünde durulmayan bu kavram da tek başına olmasa bile, zirveye ulaşmak da  büyük ölçüde katkı yapan bir unsurdur.

Devamı bir sonraki yazıya…

Kalın sağlıcakla…


Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi