Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

Başarıyı Etkileyen Faktörler 4... İskender GÜRDÖL

Başarıyı Etkileyen Faktörler 4... İskender GÜRDÖL

Tarih 10 Aralık 2015, 11:19 Editör

Geçen haftalarda sporda başarıyı etkileyen faktörlerden söz etmeye başlamıştık. Bu haftada çabukluk, hız ve dayanıklılık faktörlerini irdelemeye çalışalım.




BAŞARIYI  ETKİLEYEN FAKTÖRLER ( 4 )


         
   Geçen haftalarda  sporda başarıyı etkileyen faktörlerden söz etmeye başlamıştık. Bu haftada çabukluk, hız ve dayanıklılık faktörlerini irdelemeye çalışalım.


  Çabukluk denilen özellik insanın doğasından gelir. Geliştirilmesi oldukça zordur. Fakat yapılan çalışmalarla var olan     korunabilir.  Bu  yetenek spor alanlarında  bir oyuncuya rakibi karşısında gözle görülebilen  üstünlük sağlar. Ülkemizde,       çabukluk ve acelecilik birbirine karıştırılır. Bu da sonuca etki eder. Acemilik, daha ziyade; yetersizlik,  acemilik ve psikolojik yapı       eksikliğinin bir ürünü olarak ortaya çıkar.  Sonucunda da başarısızlık kaçınılmazdır. Bu nedenle; sporculara çabuklukla ilgili  antrenman     programlanması yapılırken bu konu önemle göz önünde tutulmalıdır.

        Ülkemizde bir diğer karmaşa konusu olan kavramlar ise;  hız ve çabukluktur. Hız; birim zamanda alınan yoldur. Bu yol ne kadar kısa    sürede alınırsa o kadar hızlı olunduğu kabul edilir. Çabukluk ise; genellikle kişinin yetenekleriyle doğru orantılı olmak koşuluyla  bir      etkiye verilen tepkidir. Bir oyuncu çabuk olmayabilir ama, süre ve     mesafe uzadıkça hızlı olabilir. Hızlı bir kimsenin de tepkime süresi   yetersiz olabilir. Yani, çabuk olmayabilir. 

        Dayanıklılık ise; belirli bir hareketin yinelenebilmesi ve     ardından devamlılığının sağlanmasıdır. Yani sporcu belli bir etkinlik  içerisindeyken, ulaştığı güç düzeyini aynı tempoda koruyabilmesidir. Bunun yapılabilmesi ağırlıklı olarak vücuttaki enerji depolarının ( uzun süreli eforlar için aerobik,  kısa süreli etkinlikler içinse  anaerobik  kapasiteler ) verimli kullanılması ve çalıştırılması ile mümkün      olabilir. Ayrıca,  kuvvet ve kuvvette devamlılık antrenmanlarının da   sağlıklı hazırlanması gerekmektedir.

        Yukarıda kısaca  söz etmeye çalıştığım konular sporda olmazsa  olmazlar arasındadır. Bunların yapılabilmesi içinse; sporun, usta çırak ilişkisi dışına taşınmasımasıdır.

        Yani, spor bilimin ışıkları ile aydınlığa ulaşmalıdır.          

                Kalınsağlıcakla…



                                                                                            İskender GÜRDÖL


.................................
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi