Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

İskender GÜRDÖL... DOPİNG DENİLEN İLLET

İskender GÜRDÖL... DOPİNG DENİLEN İLLET

Tarih 03 Ocak 2011, 13:17 Editör

Son dönemlerde Türkiye de doping olaylarının arttığını gözlemlemekteyiz. Daha önceleri genellikle bireysel sporlarda rastlamaya alıştığımız yasa dışı ilaç kullanımı, bu aralar takım sporlarında da görülmeye başladı. Özellikle son bir içinde basketbol, futbol...



                                 DOPİNG DENİLEN İLLET   

 

            Son dönemlerde Türkiye de doping olaylarının arttığını gözlemlemekteyiz. Daha önceleri genellikle bireysel sporlarda rastlamaya alıştığımız yasa dışı ilaç kullanımı,  bu aralar takım sporlarında da görülmeye başladı. Özellikle son bir içinde basketbol, futbol ve voleybol gibi dalların üst düzey sayılabilecek oyuncularının  doping yaptığı ortaya çıkmıştır. Bu da ülkemizde sporun ne denli ürkütücü boyutlarda algılandığının kanıtıdır. Hele ki, doping kontrollerinin sıklıkla ve geniş bir yelpazede uygulanmadığı düşünülürse, saptananların  saptanamayanlara oranı  oldukça yüksektir diyebiliriz.


Günümüzde, özellikle kapitalizmin vahşi uygulamalarının görüldüğü ülkelerde, bireyler “ kazanmak için her şey mübahtır “ ilkesini iyice benimserler. Genelde herkesin böyle  düşünmeye zorlandığı  bir ortamda yaşayan  sporcunun da  kazanmak adına  her türlü yasal olmayan yola baş vurması kadar doğal bir şey olamaz.  Bu nedenle de doping denilen illet ortalıkta kol gezmeye başlar.

Uluslar arası Olimpiyat Komitesi dopingi kısaca;  yarışmacı sporcuların daha iyi bir performans yakalayabilmek için aldıkları yapay ve yabancı maddelerdir, diye  tanımlar. Hatta zaman zaman  doğal olan  bazı uygulamaları bile doping olarak kabul edip etmeme konusunda tartışmalar açar. Çünkü;  “ doping “ insan sağlığını üst düzeyde tehdit eden bir kara lekedir. Çünkü;  “ doping “ insanı ölüme kadar götürebilecek bir mekanizmadır.


Bugün dünyamızda dopinge  karşı top yekün bir savaşım sürdürülmektedir. Öyle ki; sağlık için kullanılan ve doping maddesi olarak kabul edilmeyen bir sürü ilacın bile insan vücuduna zararlı olabileceği  varsayılarak her şeyin kontrol altına alınması için araştırmalar yapılagelmektedir. Bu tür ilaçların kalp sağlığını tehlikeye düşürücü bir etkisinin olup olmadığı incelenmektedir. Ağrı kesicilerin  özellikle kırılan kemiğe veya hasar gören bölgeye yapılmasının sakıncaları tartışılmaktadır. Kullanılan ilaçların sınırlı bir seviyede tutulması önerilmektedir. Psikolojik desteğin, motivasyon dozajının ayarlanması bile istenmektedir.


Görüldüğü gibi, dünyada hala sporun gerçek felsefesinin yaşama geçirilebilmesi için çaba harcayan insanlar bulunmaktadır. Bunun için öncelikle  “ doping “ in önlenebilmesi için uğraş verilmektedir.  Uluslar arası yarışmalarda doping kontrolleri sıklıkla yapılmaktadır. Doping kullanan yarışmacılara azımsanmayacak  cezalar verilmektedir.


Ülkemizde ise; bu konuya yeterince ilgi gösterildiği söylenemez. Yakın zamana kadar Türkiye de doping kontrol merkezi sayısı   1 ( bir ) di.  Koskoca bir ülke için bu rakam oldukça düşük sayılmaktadır. Şimdilerde bu sayı ikiye çıkmış olsa bile yinede yetersizdir.


Kısacası; doping kontrollerinin sıklaştırılması, insan ve sporcu sağlığı açısından ön koşul olarak kabul edilmeli,  ona göre önlem alınmalıdır.



                                                                              İskender GÜRDÖL
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi