Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

İskender GÜRDÖL... Liderlik Ve Spor

İskender GÜRDÖL... Liderlik Ve Spor

Tarih 07 Şubat 2011, 13:05 Editör

Liderlik için; bulunduğu duruma ve kuruma göre, o ortama ait insanları, yetki ve sorumluluğunun düzeyine bağlı kalarak, olabildiğince hatasız yönetebilme sanatıdır, diyebiliriz.

                                   LİDERLİK VE SPOR

Liderlik için; bulunduğu duruma ve kuruma göre, o ortama ait insanları, yetki ve sorumluluğunun düzeyine bağlı kalarak, olabildiğince hatasız yönetebilme sanatıdır, diyebiliriz. 

 Günümüzde özellikle takım sporlarındaki yarışmacı anlayış, çalıştırıcıların da lider özellikleri taşıması zorunluluğunu akla getirmektedir. Bugün teknik direktör, antrenör, baş koç gibi bir çok sıfatla anılan kişilerin her şeyden önce liderlik vasıflarının yeterliliği göz önünde bulundurulmalıdır ki, yönetimi altında bulunan insan kümelerini doğruya yönlendirebilsinler.

 Bazı özellikler bireyin kendisinde var olduğu gibi, bazıları da sonradan öğrenilip geliştirilebilir. Aslında liderlik, zamanın değişen koşullarına göre nitelik kazandırılabilecek de bir kavramdır. Takım çalıştırıcıları bunu hiçbir zaman unutmamalı, kendilerini ona göre hazır tutmalıdırlar. Lider olabilmenin olmazsa olmazları arasında sayabileceğimiz en önemli kavram bilimsellikten uzaklaşmama yetisidir.

 Çağımızda, spor alanındaki gelişmeler öncelikle çağdaş ülkelerdeki bilimsel çalışmaların sonucunda ortaya çıkmakta ve ivme kazanmaktadır. Tabi ki bu sonuçların uygulanma olanağının bulunması da önemli bir koşuldur. Ülkemizdeki antrenörlerin bunu hiçbir zaman unutmamaları gerekir.

 Şimdi biraz da liderde olması gereken özelliklerden söz edelim: “ Gerçek liderlerin kişilikleri belli bir kalıba sığmaz. Toplumu oluşturan insanlar nasıl birbirlerine benzemezlerse, liderler arasında farklılıklar vardır. Toplumuna veya kurumuna hizmet etme istenci içinde olan gerçek sorumluluk sahibi liderler, zeka, içtenlik, cömertlik, doğruluk ve cesaret gibi özellikleriyle diğerlerinden ayrılırlar. Böyle bir lidere karşı astlarının ve çalışama arkadaşlarının güçlü bir bağlılığı vardır. Gerçek lider; koşullar ne olursa olsun üstün niteliklerini hiçbir zaman kaybetmez. Liderliğin ana kurallarını daima göz önünde bulundurur. Lider olma istencinde olan kişi her şeyden önce kişisel olarak fark edilme arzusu taşımalı ve bunu kazanabilmek için de metodlu ( yöntem ) çalışmalıdır. Lider, kimseye fark ettirmeden ve kimseden teşekkür beklemeden kişisel özverilerde bulunabilmektir. Örneğin bu özveriler çok önemli bir maç ve öncesinde kendi gereksinmeleri karşılanmadığı halde sporcularının gereksinmelerini sağlattırmak şeklinde olabilir.

 Lider, bulunduğu düzeyin görevini yerine getirecek yetenek ve bilgi geliştirmek için öğrenmeye, dinlemeye hevesli olmalıdır. Bu da genellikle kişisel özveride bulunumnadan ve olağanüstü çaba göstermeden gerçekleştirilemez. “ Önümüzdeki yazıda devam dileğiyle...


Kaynakça: SARIALP, Ruhi – Genel Kültür Ve Türkiye ye Modern Sporların Girişi İTÜ Yayınları- 2000 -

                                                   İskender GÜRDÖL
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi