Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

İskender GÜRDÖL... BEYKOZ'DAN  İTÜ SPOR KULÜBÜNE

İskender GÜRDÖL... BEYKOZ'DAN İTÜ SPOR KULÜBÜNE

Tarih 03 Nisan 2011, 12:40 Editör

İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ ) ve Beykoz : Bu iki simge ismin yaşamımda çok önemli yerleri vardır. 25 yılı aşkın bir süre Üniversite de görev yaptım. Doğma büyüme de Beykoz' luyum. Ve, hala burada yaşamaktayım.

                    BEYKOZ’ DAN  İTÜ SPOR KULÜBÜNE  

 

İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ ) ve Beykoz : Bu iki simge ismin  yaşamımda çok önemli yerleri vardır. 25 yılı aşkın bir süre Üniversite de görev yaptım. Doğma büyüme de  Beykoz’ luyum. Ve, hala burada  yaşamaktayım.

Beykoz  İstanbul’ un şirin ilçelerinden biridir. Son dönemlerde epeyce talan edilmesine karşın, Sarıyer ile birlikte İstanbul’ un akciğerleri görevini üstlenirler. Kalkan balığı, paçası, ceviziyle ünlüdür. Şimdilerde bunlara pek rastlanmasa da yine Beykoz deyince akla bunlar gelir. Birde Beykoz’ un spor kulübü vardır. Bu kulüp kuruluş yılı olarak Fenerbahçe’ den bir yaş gençtir. Kısacası, Türkiye  spor tarihinin 100 yıllık çınarlarından biridir.  Gelin görün ki bu yüz yıllık çınar’ ın futbol ve  basketbol takımları bölgesel liglere düşmekle yüz yüzedir.

Uzun yıllar Türkiye Profesyonel Futbol  Liginde yer alan Beykoz; bir çok  elit sporcu yetiştirmenin yanında,  atletizm, kürek, voleybol, masa tenisi gibi dallarda da ülke sporuna hizmet etmiştir. Etmiştir de 21. yüzyılda neden  sürekli alt kümelere düşme sıkıntısıyla baş başa kalmıştır?

Bizce bunun altında  iki nedenin varlığı söylenebilir.  Birincisi; son dönemlerdeki hatalı yönetim, ikicisi de;  semtin toplumsal yapısının tamamen    değişmesidir.

Hatırlanacağı üzere Beykoz;  Şişe  Ve Cam , Tekel İçki  Ve İspirto  ve Deri Kundura fabrikalarının yaşam verdiği  bir ilçe boyutundayken, bu büyük sanayi kuruluşlarının teker teker kapanmasıyla toplumsal yapı değişimine uğramış, üretkenliğini yitirmiş ve fazlasıyla göç alır konuma gelmiştir. Bu değişim ve göç sırasında  Beykoz’ a  gelenler yerleştikleri  topraklara mülkiyet olarak sahip çıkarken, sosyal anlamda,  geldikleri yerin koşullarını yanlarında  taşımışlardır. Hal böyle olunca,  Anadolu illerinin  ve ilçelerinin isimlerinden oluşmuş yüzlerce dernek ortaya çıkmıştır. Sonuçta da, bu derneklerle uğraşanlar Beykoz’ u bir yana bırakıp hemşehricilik oynamaya başlamışlardır. Sanırım, belediye de yeterli ilgiyi göstermemektedir.

İstanbul Teknik  Üniversitesine gelince ( İTÜ ): Bu kulüp 1953 yılında kurulduğunda, Üniversitenin gücünü arkasına alarak, mühendislik dışında,  spor alanlarında da Türkiye de adından söz ettirmeye başlamıştır. Özellikle basketbol’ un yayılmasında öncülük eden kurumların başında yer almıştır. Kemal  Erdenay, Hüseyin Alp, Reşat Güney, Cihat İlkbaşaran, Haluk Okçuoğlu, Zeki Tosun, Ünal Öğün gibi devlerle bir dönem Türkiye de kupa bırakmamıştır. Harun Erdanay, Levent Topsakal gibi onlarca yıldızı ülke basketbolüne   kazandırmıştır. Son yıllara kadar da Türkiye basketbolünde hep var olmuştur. Fakat, ne oldu da bilinmez, bu yıl bu takım 2. ligden de bir alt kümeye düşmekle  burun buruna bırakılmıştır?


              Elbette bir takım nedenler bu sonu hazırlamıştır, hazırlamasına da,  koskoca  bir üniversitenin desteği, sponsorluklar bu düşüşe engel olamıyorsa yazık oluyor demektir.

İnsan üzülüyor ve  içi acıyor.

Ne  İTÜ,  ne de  Beykoz bunu hak etmese gerek.....


                                                                                      İskender GÜRDÖL

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi