Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

İskender GÜRDÖL... SEZON ÖNCESİ HAZIRLIK

İskender GÜRDÖL... SEZON ÖNCESİ HAZIRLIK

Tarih 18 Eylül 2011, 12:51 Editör

Takım sporlarında , sezon öncesi hazırlık dönemi olmazsa olmazlar arasındadır. Bu dönem 4, 6 haftalık bir süreyi kapsar ve bütün bir sezonu etkiler. Bu nedenle bu periyotta yapılan ya da yapılamayanlar ekibin geleceğini belirler...

 

                                    SEZON ÖNCESİ HAZIRLIK 

Bu yazıyı tatil yaptığım yerdeki yetersizlikler nedeni ile gazeteye iletememiştim. Profesyonel futbol sezonu başlayalı daha iki hafta olmasına karşın, futbolcuların yaşadıkları kassal sakatlıklar gündeme damgasını vurmaya başladı. Bu da sezon öncesi hazırlık döneminin ne denli önemli olduğunu vurgulamaya yeterde artar bile....

Özellikle takım sporlarında “ sezon öncesi hazırlık dönemi “ olmazsa olmazlar arasındadır.  Bu  dönem 4 – 6 haftalık bir süreyi kapsar ve bütün bir sezonu etkiler. Bu nedenle bu periyotta yapılan ya da yapılamayanlar ekibin geleceğini belirler.

Bu yıl profesyonel futbolda yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümü için uygulanamayan kurallar,  gösterilemeyen  yüreklilik ve sağduyu  büyük bir karışıklığın çıkmasına  yol açtı.  Bu karışıklık  sonucunda da Ağustos  ayının başında başlaması gereken lig Eylül ayına kaydırıldı. Kendilerini ilk belirlenen tarihe ve  Avrupa Kupalarındaki maçlara göre ayarlayan bir dizi kulüp; “ sezon öncesi “  çalışmalarına başlamışken, ligin ileriye  alınmasıyla antrenmanları yarıda kesip  oyuncularına izin verdi.  İzin sonrası yeniden  işlerinin başına döndüklerinde   yükleme temposunun neresinden başlanacağı,  bir soru işareti olarak karşılarına çıktı. Bu durumda teknik adamı da futbolcusu da   çaresizlik sardı.

Zaten; bahis oyunları yüzünden   oyunculara pek dinlence zamanı kalmamaktadır. Oyuncular  yeterli ve doğru dinlenme  yapamadan kendilerini antrenman alanlarında bulmaktadırlar. Birde yukarıda da belirttiğim gibi bu yıl yaşanan  tarih değişiklikleri   işe iyice tuz biber ekmektedir.   Dolayısıyla da bu git yeniden tatile gel yineden antrenmana  her şeyi silbaştan programlanmasını gerektirmektedir. Bu gereklilikse maçların başlamasına kadar kalan sürede ne kadar yeterli olabilir, bu da ayrı tartışma konusudur.

İnsan vücudu fazlasıyla güçlü görünmesine karşın,  dengesizlik  ve bozukluklara da çok çabuk yanıt veren bir mekanizmadır. Her hangi bir aksaklıkta   kısa sürede  üst düzeyde güç kaybedebilir. Hele ki yarışma sporu yapan kişilerde bu kayıp  hem daha çabuk hem de daha ağır boyutlarla ortaya çıkar. Kötü geçirilmiş bir  “ sezon öncesi “ çalışma ortamı öndeki sezonun neredeyse tamamını etkiler. Sporcular fiziksel ve ruhsal açıdan istenmeyen konumlara  düşebilirler. Sakatlıkların ölçüsünü kestirmek olanaksızlaşır. Kısacası bir çok futbolcuya yazık olacağı  da kesin gibidir.   

Belirli bir hedefe varmak amacıyla oluşturulan “ sezon öncesi “ planlamalar doğru ve bilimsel verilerden oluşturulmadığı hallerde  bile istenilen sonuca ulaşmak  olası değildir. Kaldı ki, bitmek bilmeyen bir kargaşanın hüküm sürdüğü  bu ortamdan  sporcuların hasarsız çıkmalarını beklemek de biraz saflık olur.

Böyle bir görüntü içerisinde;  2011 – 2012 profesyonel futbol sezonundan uzunca bir süre  üst düzeyde  verimlilik alınamayacağı doğal karşılanmalıdır.  Ayrıca, İddianame veya mahkeme sonuçlarının  da ileriki hafta ve aylarda lige damga  vuracağı düşünülürse bu  futbol döneminin heyecanlı ve zevkli geçmesi  de beklenmemelidir, sanırım.


                                                                       İskender GÜRDÖL
 
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi