Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

FUTBOLDA PSİKOLOJİNİN YERİ... İ. GÜRDÖL

FUTBOLDA PSİKOLOJİNİN YERİ... İ. GÜRDÖL

Tarih 02 Mart 2012, 11:48 Editör

İnsanlar yaşadıkları süre içinde davranışlarıyla belirli bir konum elde ederler. Her hangi bir konuda ne kadar uzmanlaşırlarsa uzmanlaşsınlar toplumdaki yerleri genellikle bireysel tepki ve etkileriyle şekillenir.



                FUTBOLDA PSİKOLOJİNİN YERİ

İnsanlar yaşadıkları süre içinde davranışlarıyla belirli bir konum elde ederler. Her hangi bir konuda ne kadar uzmanlaşırlarsa uzmanlaşsınlar  toplumdaki yerleri genellikle bireysel tepki ve etkileriyle şekillenir. Bunun sonucunda da kendine iyi ya da kötü bir yer bulur. Bu konumun iyiye, doğruya yönlendirilebilmesi ise;  “ psikoloji “ biliminin katkısıyla olur. Bu durum toplumda ki her katman ve birey için geçerli olabilir.

Özellikle sporcular  ortam ve konumlarına göre;   “ psikolojik “   bilgi ve desteğe üst düzeyde gereksinim duyarlar. Bu nedenle profesyonel spor kulüplerinde bu konuda  uzman bir kişi  görev yapmalıdır.

Yıllardır kulüplerimiz bu konuya pek olumlu bakmadıklarından, bu görevi de teknik adamların üstlenmesi kaçınılmaz olmaktadır.   

 

Öyleyse, iyi bir çalıştırıcı; antrenman bilgisi, teknik ve taktik konularının yanında bir miktarda olsa “ psikoloji “ biliminden haberdar olmalıdır. Bu nedenle de Sayın Ergun Başer’ in “ Futbolda Psikoloji Ve Başarı “ ( Spor Yüksek Okulları İçin Yardımcı Ders Kitabı ) isimli eserine  bir göz atmalarında yarar vardır.

Sayın  Başer  “ bir futbol takımında takıma ve sporculara uygulanmak istenen psikolojik yardımın akılcı bir şekilde , aşama aşama yapılması gerekir.  Sporcuya akıllı bir yaklaşım üç aşamalı bir plan ile gerçekleşir. Bilgi toplama – karar verme – uygulama. Bütün bu çalışmalar esnasında antrenör, şu noktayı sürekli göz önünde bulundurmalıdır.

 Futbolcu sıradan, herhangi bir insan değildir. Sahada yaptığı mükemmel hareketlerle tribünleri coşturan; futbol niteliklerine göre, yakın çevresinden başlayıp, evrensel düzeye ulaşabilen; üne, sevgi çemberine sahip ya da sahip olmaya aday olan olağan üstü bir insandır. Futbolcu bu duyguyu her an duymalı, ancak bu duygu onu şımartmadan, kendisine olan güvenini  ve sorumluluk duygusunu arttıracak şekilde verilmelidir. Bu düzeye gelmiş olan bir futbolcunun öğrenmesi gereken en önemli gerçek şudur: Bir toplum kahramanı haline gelmiş kişinin özel hayatı yoktur. Bu düzeydeki her insan, ister sporcu olsun, isterse politikacı olsun, toplumun odak merkezi olmuştur ve özel yaşamını buna göre düzenlemek zorundadır.”

Demek ki;  futbolcuların,  aşırı duygusal ve maddi tatmin karşısında, doğru yönlendirilmezlerse,  şımarabilecekleri ve başarısızlığa düşebilecekleri hep göz önünde bulundurulmalıdır.  

 

                                                                 İskender GÜRDÖL

 


Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi