Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

YARIŞMA SPORU, PERFONMANS, ZİHİN VE BEDEN YAPISI... İ GÜRDÖL

YARIŞMA SPORU, PERFONMANS, ZİHİN VE BEDEN YAPISI... İ GÜRDÖL

Tarih 18 Nisan 2012, 22:32 Editör

günümüzde ' spor ' sözcüğü tüm bedensel etkinlikler için kullanıla gelmeye başladığından, ortaya bir kavram kargaşası çıkmaktadır.




               YARIŞMA SPORU, PERFONMANS, ZİHİN VE BEDEN YAPISI



   Sporun   tanımını yaparken,  bireyin “ fiziksel,  zihinsel, ruhsal ve sosyal “   gelişiminden söz ederiz.  Bu gelişim;  bireyin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi amacıyla  yapılıyorsa  “ beden eğitimi, ”  yarışmaya yönelikse “ spor “  sözcükleriyle anlam kazanır.    Fakat günümüzde “  spor “  sözcüğü tüm bedensel etkinlikler için kullanılagelmeye başladığından, ortaya bir kavram kargaşası çıkmaktadır. Bizde bu kargaşadan nasibimizi alarak, yazılarımızda derdimizi anlatırken büyük sıkıntı yaşamaktayız. Bu açıdan baktığımızda bir sürü laf etme zorunluluğu doğmaktadır.  Bu da tüm metnin neredeyse yarısını kaplamaktadır.

  Örneğin bugün; yarışmaya yönelik çalışmalarda fiziksel performans mı önemlidir, yoksa zihinsel mi ? Sorusu üzerine yorum yamak için yazıya başlarken, yukarıda görüldüğü gibi epey yer ve zaman kaybettik.

 
  Bu konuda  antrenörler üst düzeyde kondisyon çalışması olmazsa başarı olamaz tezini savunurken, psikologlar başarıda payın  neredeyse % 90 nının zihinsel gelişime bağlı olduğunu savunurlar. Hatta hatta bu konuyu tam anlamıyla kanıtlayabilmek için araştırmalarını derinleştirmektedirler.

  Oysa; sportif performansın  zihinsel yanını, kişilik özelliklerin ve teknik-taktik becerilerin; bedensel yanını da kondisyonel özellikler dediğimiz kuvvet, sürat, esneklik, dayanıklılığın oluşturduğunu unutmamak gerekir. Bu arada bedensel sağlık ve ölçülerinin de performans gelişimine katkısı da göz ardı edilmemelidir. Buna göre; insanoğlu bir çok özelliğini genleriyle getirirken, bir çok özelliğini ana rahminde, bir çoğunu da doğumdan sonra ailede, okulda ve sosyal çevrede vs. gibi ortamlarda kazanır


 Bu arada, bu özelliklerin bir çoğunun da eğitimle geliştirilebileceği  mutlaktır.

 Kısacası insanoğlu bir sürü parçanın birleşmesiyle oluşmuş bir bütündür.

 Bizce hangi faktör daha önemlidir tartışması yerine spor eğitiminin hangi yaşta ne zaman ve ne süreyle yapılması gereği araştırılmalı ve tartışılmalıdır.



Yararlanılan kaynak: Yrd.Doç Dr. Mehmet Öztürk’ün ders notları.



                                                                                       İskender GÜRDÖL


Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi