Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

İskender GÜRDÖL...  VAROLMAK İÇİN  ÖNCE TOPLUM

İskender GÜRDÖL... VAROLMAK İÇİN ÖNCE TOPLUM

Tarih 06 Kasım 2010, 08:56 Editör

Günümüzde, toplumsal bazda bir çok sorunun çözümü ya da çözümsüzlüğü için...

VAROLMAK İÇİN  ÖNCE TOPLUM, SONRA KURUM, SONRA BİREY                           

 

Günümüzde, toplumsal bazda  bir çok sorunun çözümü ya da çözümsüzlüğü için, medya dediğimiz kitle iletişim araçlarının  kullanılması ve yönetilmesi  büyük  bir önem taşımaktadır.  Konuya bu boyuttan baktığımızda;  böylesine  görevleri üstlenen kurum ve kişilerin öncelikle kendilerine çeki düzen vermeleri gereği ortaya çıkmaktadır.

Özellikle Türkiye gibi ülkelerde  bu etkileşim fazlasıyla hissedilmektedir.  Örneğin televizyon; bizim toplumumuz için  çok önemli bir araç haline gelmiştir. Öyle ki, Türkiye’ nin çok büyük bir kesiminin,  yaşam programlarını  televizyon yayın saatlerine göre ayarladığı dillendirilmektedir. Bu bağın; sadece, diziler, sabah  bayan programları, yarışmalar ve futbola endeksli olduğu kabul edilmektedir. 

Şayet,  durum bu haldeyse iş  daha da vahimdir.  Çünkü, bu programlar genellikle toplumsal etkileşim ve birliktelik yerine, bireysel yaklaşımı destekler örneklerle doludur.

Bir toplumun,  belirli kalıplar içine sıkıştırılması bir çok özelliğini de kaybetmesi anlamına gelir. Bu da toplumsal çöküntüye zemin hazırlayan unsurlardan biridir.

Böyle ülkelerde artık birliktelik yoktur.  Sadece ve sadece  bireyin kendisi vardır. İnsanlar çıkarları için her yolun “ mübah “ olduğuna inanmaya başlar. İşte felaket ondan sonra gelir.

Örneğin futbol yayınlarını şöyle bir  düşünelim. Varsa yoksa isimler isimler...

Aykut Kocaman’ dan tutun  Arda Turan’a, Arda Turan’ dan Rijkaard’ da, Rijkaartd’ dan,  bir maçın hakemine, Schuster’ e, Aziz Yıldırım’a Adnan Polat’a    vs vs vs  hep konuşulan isimlerdir. Ve, programlar  bu isimler üzerinden başlar ve biterler...

( Bu sentezde spor veya diğer kavramlar diye  ayrı düşünülemez. Konumuz spor olduğu için örneği bu alandan verdik. )Ve, herşey bireyler üzerinden gündeme getir ve biter...

 

İş bu boyutlara varınca kişiler kurumların önüne geçmeye başlar.

Ülkenin,  ana yapılarından biri olan kurumlar ikinci plana düşer. İşte o zaman da toplum denilen kavram ortadan kalkar ve çöküş başlar. Dünya tarihi biraz incelendiğinde bu manzaranın defalarca yaşandığı görülür ama, hiçbir zaman da ders alınmaz. Bunu  fazlasıyla da geri kalmış toplumlar yaşarlar. 

Bu oluşumda televizyonun özellikle katkısı çok büyük olmaktadır.

Bu nedenle; televizyon yayıncısı,  programcısı, sunucusu ve yorumcusu çok dikkatli davranmak zorundadır.

Gemi batarsa direğe tırmanmaya çalışmanın bir yararı olmaz. Bir süre sonra direkte sulara gömülecektir. Önemli olan geminin batmasını önlemektir.

Lütfen; reyting, bir başka deyişle çok fazla para kazanmak için,   kurumsal yapıların bozulmasına ve çökmesine izin vermeyelim.

 

                                                                                                   İskender GÜRDÖL

                                                                                       


Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Spor Yazıları - İskender GÜRDÖL

FUTBOL PROGRAMLARI VE YORUMCULAR ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL

FUTBOL  PROGRAMLARI VE  YORUMCULAR  ÜZERİNE DÜŞÜNCELER... İskender GÜRDÖL Genellikle maçların yayınlarını televizyondan izlerim. Ve, genellikle de maç sonrası futbol programlarına pek b...

KANLICADA BİR FUTBOL SAHASI VE BİR BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL

KANLICADA  BİR FUTBOL SAHASI VE BİR  BEKLENTİ... İskender GÜRDÖL Tekke Mevkii'n deki boş ve engebeli arazi düzeltilip futbol oynamaya elverişli hale getirilmesinden bu yana.....
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi