Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

SEZAR'LAR & BRUTUS' LAR...Mehmet YAVRUTÜRK

SEZAR'LAR & BRUTUS' LAR...Mehmet YAVRUTÜRK

Tarih 11 Temmuz 2011, 15:27 Editör

Julius Sezar Romalı askeri ve politik lider. İyi bir hatip, güçlü bir yazar. Roma Cumhuriyeti'nin, Roma İmparatorluğuna dönüşmesinin kilit isimlerinden ...

 

                   SEZAR'LAR & BRUTUS' LAR


       Julius Sezar (Gaius Juius Caesar/ 12 Temmuz M:Ö 100- 15 Mart M:Ö 44) , Romalı askeri ve politik lider. İyi bir hatip, güçlü bir yazar. Roma Cumhuriyeti'nin, Roma İmparatorluğuna dönüşmesinin kilit isimlerinden . Galya ' yı fethetdi. Britanya' nın ilk işgalini gerçekleştirdi. Triumvirliğin yıkılmasıyla başlayan iç savaştan, zaferle çıkıp, Roma' nın tek hakimi oldu. Toplumu ve yönetimi kapsayan geniş bir reform hamlesi gerçekleştirdi. Ardından "hayat boyu diktatör" (Diktator perpetuus) ilan edildi.
       Sadece lider kişiliğiyle değil , özel yaşantısıyla da diller destan oldu. Kurduğu "garip" dostluklar, ilişkiler, eşleri, meşru ve gayri meşru çocukları, sevgilileri...Bugün yaşasa paparazziler için tükenmez bir kaynak olacak kişilik.
       Sevgililerinden en ünlüsü Kleopatradır. Mısır Kraliçesi olarak bilinse de su katılmamış Yunan olan ve Kleopatra'ların VII. olmasına karşın ,"marifetleriyle" hem tarihe mal olmayı hem de kendinden önceki altı taneyi unutturmayı başarmış fettan hatun, Sezar'ın gayri meşru çocuklarından birinin de annesidir. Ama o kadar ünlü olmasa da Sezar'ın en önemli sevgilisi Servilia Caepionis' dir. Sezar'ın sonunu getiren suikastin içinde olmuş, suikastçılara ev sahipliği yapmış ve en önemlisi suikastda en ölümcül darbeyi indiren Brutus' un da  annesidir.
        Tarih sahnesine ilk olarak Sezar suikastıyla çıkan Brutus' lar o günden beri sahneden inmemişlerdir.Kimileri doğuştan Brutus' dur, kimileri sonradan olma. İşte bunlardan biri; daha geçen yıl, katıldığı bir canlı yayın sırasında partisinin başkanının dramatik istifasını gözyaşlarına boğularak izleyen bir zamane Brutusu , aradan haftalar geçmeden yeni başkanın yanında ki iki numaralı koltuğa oturuvermiştir. Parti delegelerinden en çok çizik yiyip, en az oy almasını da sindirerek.
        Bugün bir çok Profesör, general, gazeteci, başkan v.s şu veya bu nedenle gözaltında veya zindan da.Acaba şu anda "Fırsatın kazası olmaz" diyerek, ummadığı kürsü, çok erken gelecek komutanlık, hakedilmemiş bir gazete köşesi, takımın stadındaki şeref locasında "basen" ine göre koltuk hayali kuran kaç Brutus aramızda dolaşmaktadır? Tabii "malum gözyaşlarını"  dökmeyi ihmal etmeden.
        Her tezin bir anti tezi de vardır. Tarihi doğru okuyacak olursak -istisnalar hariç- Sezar'ları yok eden Brutuslar, Sezar'lar var olduğu için var olmuşlardır. Yani her Sezar kendi Brutusu'nu yaratır. 
        Shakespeare, "Jül Caeser" adlı trajedisinde Sezar' a ,himayasine aldığı,koruyup kolladığı Brutus'u da suikastçılar arasında görünce :"Öyleyse yıkıl Sezar!" dedirtmişti.Sezar' ın doğum günü olan 12 Temmuz öncesi dünden bugüne, tarihin perspektifinden bakınca ,aklımıza bunlar geldi.
         Sezar hiçbir zaman imparator olmadı ama kılıçla girdiği Roma da yaptığı reformlarla kendini ebedi diktatör ilan ettirdi. Bu da onun- kendini en güçlü sandığı anda- sonunu getirdi.
         Bir takım reformlar yaparak, ebedi diktatörlük peşinde koşan zamane "muktedirlerine" hatırlatılır!


                                                               Mehmet YAVRUTÜRK
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Mehmet YAVRUTÜRK

"ONLAR ÖLÜRKEN DE GÜLÜYORLAR" M.YAVRUTÜRK

Başlıkta ki tırnak içindeki o sözler bana ait değil. İlk duyduğumda canımı çok acıtan bu sözler "Sudaki İzler" belg...

Hüzün Kavmindeniz... M.YAVRUTÜRK

Hüzün Kavmindeniz... M.YAVRUTÜRK Oğlunu askere uğurlayan babanın öyküsünü anlatan dost Mehmet Yavrutürk
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi