Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

ZÜMRÜD-Ü ANKA'NIN KANADINDAKİ KUPA

ZÜMRÜD-Ü ANKA'NIN KANADINDAKİ KUPA

Tarih 16 Şubat 2012, 20:11 Editör

Tarih, 27 Nisan 1993.Zambiya Milli Takımı grup maçını oynamak için uçakla Senegal'e hareket eder. Uçak, Gabon'un başkenti Libreville yakının da düşer, on sekiz futbolcunun hepsi ölür. Bir milli takım, bir ülkenin seçme futbol jenerasyonu yok olur...




                     ZÜMRÜD-Ü ANKA’NIN KANADINDAKİ KUPA


    28. Afrika Futbol Kupası 12 Şubat da sona erdi. Afrika’nın güçlü takımları; daha önce bu kupayı altı kez kazanmış olan Mısır’ın yanı sıra Kamerun, Nijerya ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin çeşitli nedenlerle  (cezalar, elemelerde ki başarısızlıklar) katılamadığı turnuva da favori olarak gösterilen takımlar Senegal, Gana, Fildişi Sahilleriydi.

    Grup maçlarıyla beraber durumun pek de öyle olmadığı görülmeye başladı. Senegal gruptan çıkamadı. Gana yarı finale şansı sayesinde gelebildi. Üçüncülük maçında Mali’ye boyun eğdi.Drogba’lı, Yaya Toure’li, Salamon Kalou’lu, Keita’lı ve özellikle çok etkili bir oyun sergileyen Gosso’lu kadrosuyla Fildişi Sahilleri ise finale gol yemeden geldi. Finalin diğer ismi ise Mali ile takım oyunu konusunda başarılı olan Zambiya idi.Grup maçlarında favorilerden Senegal’i, yarı final de Gana’yı geçerek finale gelmişti.

      12 Şubat akşamı Gabon’un Başkenti Libreville de başlayan dramatik final, uzatmalar, penaltılar ve seremoniler derken 13 Şubat ‘ın erken saatlerine kadar sarktı. Oyunun normal süresi içersinde Drogba’yla bir penaltı kaçıran Fildişi Sahilleri, şampiyonun penaltı atışlarıyla belirlendiği maçta Zambiya’ya boyun eğdi. Zambiya, ilk kez şampiyon olurken, çağımıza dair bir Homeros destanının da,küllerinden doğan Zümrüd-ü Anka masalının da kahramanı oluyordu.

      Tarih, 27 Nisan 1993.Zambiya Milli Takımı grup maçını oynamak için uçakla Senegal’e hareket eder. Uçak, Gabon’un başkenti Libreville yakının da düşer, on sekiz futbolcunun hepsi ölür. Bir milli takım, bir ülkenin seçme futbol jenerasyonu yok olur. Bu kazadan bir tek futbolcu kurtulur; Hollanda’dan doğruca Senegal’e gelecek olan Kalusha Bwala! Aynı Zambiya tam ondokuz yıl sonra, kaderin bir cilvesi gibi, aynı şehir de final maçına çıkar ve şampiyon olur. Kaptan Katongo’nun havaya kaldırdığı Kupaya, gecenin karanlığında patlayan havai fişeklerin arasından sanki gökyüzünden on sekiz elin uzanıp,  dokunduğunu görür gibi oluruz. Kupaya dokunmanın ötesinde, tutup kaldıran bir kişi daha vardır;Kazadan kurtulan tek kişi,Kalusha Bwala! Çünkü kendisi Zambiya Futbol Federasyonu Başkanıdır artık. Ve bu fantastik ve destansı zaferin en büyük mimarlarından biridir.

      Afrika futbolu, renkli, atletik futbolcuları, ayrı milli takımlar da oynayan kardeşler/kuzenler ve Zambiya’nın yazdığı destan gibi ilginç özellikleriyle izlenmeye değer görülüyor. Ayrıca dört yıl da bir yapılan Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonasından farklı olarak iki yılda bir yapılan bu kupayı, o kıtanın takımlarını fırsatınız olursa izlemeyi ihmal etmeyin derim.

 

                                                            Mehmet YAVRUTÜRK


Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Mehmet YAVRUTÜRK

"ONLAR ÖLÜRKEN DE GÜLÜYORLAR" M.YAVRUTÜRK

Başlıkta ki tırnak içindeki o sözler bana ait değil. İlk duyduğumda canımı çok acıtan bu sözler "Sudaki İzler" belg...

Hüzün Kavmindeniz... M.YAVRUTÜRK

Hüzün Kavmindeniz... M.YAVRUTÜRK Oğlunu askere uğurlayan babanın öyküsünü anlatan dost Mehmet Yavrutürk
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi