Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

TİYATRO'YA GEÇ KALMAK... M.YAVRUTÜRK

TİYATRO'YA GEÇ KALMAK... M.YAVRUTÜRK

Tarih 28 Mart 2012, 13:31 Editör

1930 lu yıllar. Darülbedayi’nin (O zaman ki Şehir Tiyatroları) başında Muhsin Ertuğrul var. Bir haber gelir; Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, oyunu izlemeye gelecektir. Saat dokuz olur

                                        TİYATRO’YA GEÇ KALMAK

 1930 lu yıllar. Darülbedayi’nin (O zaman ki Şehir Tiyatroları) başında Muhsin Ertuğrul var. Bir haber gelir; Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, oyunu izlemeye gelecektir. Saat dokuz olur, Mustafa Kemal orta da yoktur. Muhsin Ertuğrul işareti verir, oyun, saatinde başlar.  Mustafa Kemal on onbeş dakikalık bir gecikmeyle gelir. Görevlilere oyunun başlayıp başlamadığını sorar, “Başladı” cevabını alınca lobi de oturup, arayı bekler. Ara da içeri girer, geç kaldığı için Muhsin Ertuğrul’dan özür diler ve kendisini beklemedikleri için de teşekkür eder. Daha kırklı yaşlarındaki Muhsin Ertuğrul koskoca Mustafa Kemal’i bile beklemeyecek kadar tiyatroya ve seyircisine saygılıdır.

    Ayşe Emel Mesci 26 Mart tarihli yazısında Muhsin Ertuğrul’la ilgili bir anısından bahsediyor.12 Mart (1971)  döneminde Şehir Tiyatroların da oyuncuyken, tutuklanır. İşkencelerden geçer. Arkadaşlarına, özellikle Cihan Alptekin’e yapılan işkenceleri zorla kendisine izlettirirler.Üçbuçuk yıl sonra 1974 affıyla çıkar. Ve öğrenir ki bu üçbuçuk yıl boyunca Muhsin Ertuğrul onun kadrosunu korumuştur. Teşekkür etmek için gittiğinde, Muhsin Ertuğrul kendisine şunları söyler:”Sizin gibi gençlerin memleket meselelerini kendilerine dert etmesinden gurur duyuyorum. Eğer devrim yapmak istiyorsan, buyur sahneye. Devrimini orada da yapabilirsin.” Mustafa Kemal’i beklemeyen Muhsin Ertuğrul, işte bu Muhsin Ertuğrul’dur.

    Kendisini beş dakika bile beklemeden oyunu başlatan Muhsin Ertuğrul’a teşekkür eden (ki ihtimal Atatürk, bilerek geç kalmıştır.) Mustafa Kemal, Sofya Ateşeliğinden döndüğünde arkadaşlarına: “Bulgaristan da Opera var, Bale var, Tiyatro var. Bizdeyse yok. Biz Balkan Savaşını işte bu yüzden kaybettik.”tespitin de bulunur.

    27 Mart akşamı Beykoz Vakıf Tiyatrosuna gittiğim de kapıların kapandığını,programın başladığını gördüm. Haliyle içeri girmedim. Ve özür babından bunları paylaşmak istedim.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Mehmet YAVRUTÜRK

"ONLAR ÖLÜRKEN DE GÜLÜYORLAR" M.YAVRUTÜRK

Başlıkta ki tırnak içindeki o sözler bana ait değil. İlk duyduğumda canımı çok acıtan bu sözler "Sudaki İzler" belg...

Hüzün Kavmindeniz... M.YAVRUTÜRK

Hüzün Kavmindeniz... M.YAVRUTÜRK Oğlunu askere uğurlayan babanın öyküsünü anlatan dost Mehmet Yavrutürk
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi