Gazete Tiyatroterapi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

TİYATRO... M YAVRUTÜRK

TİYATRO... M YAVRUTÜRK

Tarih 27 Mart 2012, 16:47 Editör

Tiyatro, bize kendinden farklı, kendinden ayrı, kendine öteki gelenle buluşmayı, el sıkışmayı, onunla bütünleşerek kendini değiştirmeyi başarabileceğini anlatır."


    TİYATRO!

    "Ben her zaman boğanın tarafını tuttum,matadorun değil ve hala aynı taraftayım."

           Eduardo Galeano(27 Mart 1984 de verdiği bir röportajdan.)

     Tarihi, insanlık tarihi kadar eski olan... Sporda atletizm, nasıl diğer sporların babasıysa sanatta da diğer sanatların anası olan tiyatro, insanı insana insanla insanca anlatmanın en kestirme yoludur.

     Tiyatro için Ali Poyrazoğlu şöyle diyor: "... Tiyatro, bize kendinden farklı, kendinden ayrı, kendine öteki gelenle buluşmayı, el sıkışmayı, onunla bütünleşerek kendini değiştirmeyi başarabileceğini anlatır."

     Kenan Işık, şu sözlerle destekliyor bu düşünceyi : "Canlı oyuncunun canlı seyirci ile ile kurduğu ilişki derinden sarsar insanı... Bu estetikle... sahnedeki dekorla, kostümle, ışıkla, en önemlisi oyuncuyla yaratılan sarsıcı bir estetikle sağlanır."

     Duayen sanatçı Yıldız Kenter ise, bunları kendine özgü yaklaşımıyla şöyle biçimlendiriyor :" Benim gördüğüm kadarıyla insanlardaki en büyük eksiklik dünyanın yeterince farkında olmamaları. Kendilerinin de tam farkında değiller. Onu öğretiyor (işte) tiyatro. Her insan için tiyatro yaşam kadar önemlidir. Bütün politikacıların, doktorların, avukatların, herkesin tiyatro çalışması gerektiğine inanıyorum."

     Tiyatroya gittiğinizde, o karanlık salonda görünmez eller, görünmez murç ve çekiçlerle size şekil vermeye - amiyane tabirle yontmaya- başlar. Sizi elinizden tutup bir yolculuğa çıkarır; Sizi kendinize, ailenize, çocuklarınıza bu dünyada ne varsa ona ulaştırır. İster büyük oyunu, ister çocuk oyunu olsun, ister komedi isterse trajedi olsun... O, karanlık salonda yakalarsınız gerçek ışığı, aydınlığı. Açan tomurcuğun, uçan kuşun şarkısını, okyanusun dibindeki balinanın kaygısını, kutupta buzullarını kaybetmiş ayının çaresizliğini duyarsınız."Her zaman - matadora da bir şey olmasını istemeden - boğanın yanında yer alırsınız. Tiyatro sizi kamil insan yapacak olan insanlık yolculuğunuzdaki en önemli kulvardır.

      27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü herkese kutlu olsun!

 

Mehmet YAVRUTÜRK


Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Mehmet YAVRUTÜRK

"ONLAR ÖLÜRKEN DE GÜLÜYORLAR" M.YAVRUTÜRK

Başlıkta ki tırnak içindeki o sözler bana ait değil. İlk duyduğumda canımı çok acıtan bu sözler "Sudaki İzler" belg...

Hüzün Kavmindeniz... M.YAVRUTÜRK

Hüzün Kavmindeniz... M.YAVRUTÜRK Oğlunu askere uğurlayan babanın öyküsünü anlatan dost Mehmet Yavrutürk
 İSTANBUL Hava durumu


RSS Kaynağı | Yazar Girişi | Yazarlık Başvurusu

Altyapı: MyDesign Haber Sistemi